Fondul Român de Contragarantare a depășit borna de 500 milioane lei la garanții acordate mediului de afaceri, în 2023
Telex » Știri 30 august 2023
Fondul Român de Contragarantare SA (FRC) a depășit borna de 500 milioane lei garanții acordate companiilor care activează în domeniul construcțiilor, arhitecturii și proiectării, în 5 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro. Fondul Român de Contragarantare SA are rolul de agent al statului în derularea componentelor Garant Construct și Innovation din cadrul Programului IMM INVEST PLUS, cea mai mare schema de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobată de Comisia Europeană pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra IMM-urilor românești. "De la finalul lunii martie a.c. și până în prezent, cu o echipă de specialiști care deține know-how-ul necesar și prin intermediul aplicațiilor informatice dezvoltate in-house, FRC a reușit să proceseze solicitările tuturor beneficiarilor interesați de obținerea unor finanțări bancare garantate de stat și cu facilități asociate privind plata dobânzilor și a comisioanelor, astfel încât - în 5 luni de la debutul înscrierilor pe platforma imminvest.ro - borna de 500 milioane lei garanții acordate companiilor care activează în domeniul construcțiilor, arhitecturii și proiectării a fost depășită: Aceasta reprezintă 50% din plafonul alocat FRC până la 31.12.2023 pentru componenta Garant Construct", se arată într-un comunicat al FRC, citat de Agerpres.
Pe Garant Construct, componenta IMM, plafonul alocat FRC este de 1,22 miliarde de lei. Suma utilizată din plafon la data de 24 august este de 519,55 milioane de lei, iar suma aflată în analiza FRC, conform dosarelor IMM furnizate de bănci prin sistemul electronic de comunicații, este de 157,69 milioane de lei. Suma aflată în analiză la bănci urmând ca dosarele electronice să fie trimise la FRC este de 146,35 milioane de lei.
Astfel, gradul estimat de utilizare a plafonului alocat FRC este de 68%. "Mai mult, în sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că pentru o valoare totală de 534.794.580 RON figurează solicitări din partea IMM-urilor, dar acestea nu au fost, deocamdată, preluate de băncile selectate de potențialii beneficiari", precizează sursa citată.
Garant Construct dispune de o a doua componentă care vizează finanțarea proiectelor de construcție, arhitectură/proiectare ale unităților administrativ teritoriale (primării, consilii judetene, etc. - UAT) cu un plafon total alocat de 200 milioane de lei pentru care nu au fost înregistrate solicitări pe platforma imminvest.ro până în acest moment.
În ceea ce privește componenta Innovation, valoarea totală a plafonului alocat și derulat în exclusivitate prin FRC este de 746,83 milioane de lei, din care suma utilizată pentru acordarea garanțiilor este de 51,88 milioane de lei, la care se adaugă 20,23 milioane de lei care reprezintă suma totală a garanțiilor pentru solicitările aflate în analiză la FRC și, respectiv, 28,54 milioane de lei care reprezintă valoarea celor care sunt în analiză la băncile partenere și urmează să fie transmise la FRC în perioada următoare. În sistemul de înregistrare imminvest.ro există date că pentru o valoare totală de 346,42 milioane de lei există solicitări de finanțare depuse de IMM-uri care urmează fluxul de preluare de către băncile partenere selectate de potențialii beneficiari. În aceste condiții, gradul estimat utilizare al plafonului alocat FRC este de aproximativ 60%.
Fondul Român de Contragaratare S.A. (FRC) este o instituție financiară specializată, având corespondență în practici recunoscute la nivel european, promovate prin AECM - Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare și Contragarantare. Activitatea sa este orientată, în principal, spre susținerea sectorului antreprenorial/ IMM din România, societatea având ca parteneri atât fondurile de garantare, cât și instituțiile financiar-bancare. De asemenea, FRC are rolul de agent al statului în programe guvernamentale de creditare derulate de ministerele responsabile și în care acordă garanții în numele și contul statului beneficiarilor individuali.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial