Fondurile de investiții au încheiat anul 2023 cu active de aproape 38 de miliarde de lei
Telex » Știri 31 ianuarie, 9:24
Fondurile deschise de investiții și fondurile alternative de investiții au încheiat anul trecut cu active de aproape 38 miliarde lei, a afirmat directorul executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), Jan Pricop, citat de Agerpres. "În ultimii 10 ani avem o creștere de 39% a activelor la nivelul întregii piețe, pe cele două segmente: fonduri deschise de investiții și fonduri de investiții alternative. Am încheiat anul 2023 cu active de aproape 38 de miliarde de lei, dintre care puțin peste 20 de miliarde de lei sunt activele fondurilor deschise de investiții, iar diferența de 17,5 miliarde de lei sunt fonduri de investiții alternative. Pe segmente, pe tipuri de fonduri, avem o evoluție pozitivă. La total avem un plus de 17% la nivel de active. Este adevărat, ne-au ajutat și randamentele pozitive înregistrate în special de fondurile de acțiuni și diversificate. Observăm creșteri notabile la fondurile de acțiuni, un plus de 36% la nivel de active, la fondurile diversificate un plus de 23%, dar a existat și o creștere la nivelul fondurilor de obligațiuni și instrumente cu venit fix, de 12%", a declarat Jan Pricop, la evenimentul "Piața fondurilor de investiții în 2024 - așteptări și provocări", organizat de AAF.
Potrivit datelor prezentate în cadrul evenimentului, fondurile deschise de investiții și fondurile alternative de investiții au încheiat anul 2022 cu active 44,264 de miliarde lei, din care 26,833 miliarde de lei la fondurile alternative de investiții și 17,431 miliarde de lei la fondurile deschise de investiții. El a spus că în valoare absolută, în 2023, se înregistrează un plus de 1,1 miliarde de lei la fondurile de obligațiuni și circa un miliard de lei la fondurile de acțiuni.
Jan Pricop a afirmat că o evoluție îmbucurătoare s-a înregistrat în ceea ce privește numărul de investitori. Fondurile deschise de investiții au încheiat anul trecut cu un plus de 28%. De asemenea, au avut loc creșteri notabile pe segmentul fondurilor diversificate, de 36%, iar fondurile de acțiuni au consemnat o creștere de aproape 38%. În valoare absolută, o creștere notabilă a avut loc la fondurile de obligațiuni, un plus de 37.000 de investitori, și la cele de acțiuni, aproape 20.000 de investitori.
În ceea ce privește subscrierile nete, începând cu trimestrul II al anului trecut, acestea au redevenit pozitive. Trimestrul IV s-a încheiat cu intrări nete de aproape 700 de milioane de lei în fondurile deschise de investiții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale