Formularul 087 pentru aplicarea regimului special de către agricultori
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Curier legislativ
Actul normativ care reglementează modelul și conținutul formularului 087, prin care agricultorii pot opta pentru aplicarea/încetarea aplicării regimului special de TVA, a fost publicat recent în Monitorul Oficial. Prin ordinul amintit se modifică, de asemenea, și formularul Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, în sensul completării acestuia cu o rubrică distinctă pentru situația în care persoana impozabilă solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special pentru agricultori.
Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.698/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului unui formular, precum și pentru modificarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a apărut în Monitorul Oficial nr. 1059/29.12.2016 și este dat în aplicarea dispozițiilor art. 3151 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Articolul 3151 din Codul fiscal, așa cum am menționat recent în CECCAR Business Magazine (aici), prevede condițiile în care agricultorii pot opta pentru regimul special de TVA.
Potrivit instrucțiunilor de completare a formularului (087) Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, acesta se completează de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale, cu sediul activității economice în România, care realizează activități de producție agricolă sau de servicii agricole așa cum sunt prevăzute la art. 3151 alin. (1) lit. c) și d) din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și care nu realizează alte activități economice sau realizează și alte activități economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal.
Formularul se depune la organul fiscal competent:
- pentru aplicarea regimului special, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă;
- pentru aplicarea regimului special, de către alte persoane decât cele prevăzute la lit. a), care optează pentru aplicarea acestui regim;
- pentru încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, de către agricultorii care optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Totodată, potrivit prevederilor OPANAF nr. 3.698/2016 se modifică și formularul Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, a cărui denumire devine Decizie privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal sau a regimului special pentru agricultori prevăzut la art. 3151 din Codul fiscal și care cuprinde, de acum, o rubrică corespunzătoare prevederilor art. 3151 din Codul fiscal.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane