Forța de muncă potențială adițională cuprindea 227.500 persoane în anul 2021, în scădere cu 9,5% față de anul anterior
Numărul 18, 11-17 mai 2022 » Analize și sinteze
Forța de muncă potențială adițională cuprindea 227.500 persoane în 2021, în scădere cu 9,5% față de anul anterior, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS). Ponderea persoanelor subocupate în totalul populației active a fost în anul 2021 de 1,4%, cu 0,2 puncte procentuale (pp) mai mare decât în anul precedent. Potrivit INS, în anul 2021 numărul șomerilor BIM a fost de 459.200 persoane.
Rata șomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forței de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice și sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situației și evoluției pieței muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de trei indicatori, reprezentând categorii de populație ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populația în șomaj și grade diferite de atașament față de piața muncii (comparativ cu situația standard a categoriei din care fac parte), și anume: ▪ persoane subocupate; ▪ persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; ▪ persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.
Ultimii doi indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” și „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forța de muncă potențială adițională”, precizează INS.
Setul de trei indicatori constituie „arii” de diferențiere și întrepătrundere între populația ocupată și cea în șomaj, pe de o parte, și între șomeri și populația inactivă, pe de altă parte.
Din rândul populației inactive în vârstă de 15-74 ani (6.355.800 persoane), 227.500 persoane făceau parte din forța de muncă potențială adițională (în scădere cu 24.000 față de anul precedent). Dintre acestea: ▪ 215.200 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă. În anul 2021, raportul procentual dintre această categorie de persoane și populația activă a fost de 2,6%; ▪ 12.300 persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul. În anul 2021, 117.400 persoane ocupate cu program parțial doreau și erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,4% din populația activă, 1,5% din populația ocupată și 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parțial. Față de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 15.700.
INS precizează că „persoanele subocupate” sunt persoane ocupate care lucrează cu program parțial, care doresc și sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile