Forumul Economic Mondial estimează un avans al economiei globale de 4,9% în 2022
Numărul 27-28, 13-26 iul. 2022 » Lumea în care trăim
Redresarea economiei mondiale în urma recesiunii provocate de răspunsurile la pandemie continuă, dar încetinește. După un declin de 3,1% în 2020, creșterea economiei mondiale era așteptată să atingă 5,9% în 2021 și să încetinească la 4,9% în 2022, se arată în „Raportul pe 2022 privind riscurile globale”, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF), relatează Agerpres. Până în 2024, economia mondială ar urma să fie cu 2,3% mai mică decât ar fi fost în absența pandemiei.
Riscurile la adresa creșterii economice sunt considerabile, inclusiv riscurile provocate de potențiala reapariție a COVID-19, deoarece apar noi variante, se arată în raport.
În precedenta ediție a raportului, temerile critice pe termen mediu erau „șocul materiilor prime”, „instabilitatea prețurilor” și „crizele datoriei”. Acestea se văd deja într-o anumită măsură. În momentul elaborării raportului pe 2022, prețurile materiilor prime au crescut cu aproape 30% de la finalul lui 2020; ele ar putea rămâne volatile din cauza sporirii tensiunilor între Europa și Rusia, a penuriei de energie în China, a continuării perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și a dificultăților legate de renunțarea la combustibilii fosili.
În multe țări rata inflației a accelerat, din cauza perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, combinate cu majorarea cererii consumatorilor și prețurile mai ridicate ale materiilor prime.
Aceste evoluții afectează încrederea consumatorilor - care a fost esențială pentru redresare - și vor spori riscurile în urma majorării dobânzilor de către băncile centrale.
În statele avansate și în cele în curs de dezvoltare, prețurile mai ridicate și costul mai mare al datoriei vor afecta în special gospodăriile cu venituri mai scăzute, în timp ce IMM-urile, care încă încearcă să evite falimentul, vor avea de suferit în urma reducerii consumului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice