Forumul Economic Mondial: Fenomenele meteo extreme și dezinformarea, principalele riscuri globale
Numărul 2, 17-23 ian. 2024 » Analize și sinteze
Specialiștii în analiza riscurilor consideră că fenomenele meteo extreme și dezinformarea sunt cele mai importante riscuri care ar putea declanșa o criză globală în următorii ani, arată un studiu publicat de Forumul Economic Mondial (WEF), transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres. În timp ce fenomenele meteo extreme sunt cel mai important risc în 2024, informarea greșită și dezinformarea se situează pe locul secund în topul celor mai importante riscuri globale pe parcursul următorilor doi ani. Aceasta în condițiile în care trei miliarde de persoane ar urma să se prezinte la urne în următorii doi ani, în plin boom al inteligenței artificiale.
"Recursul generalizat la dezinformare și informare greșită și instrumentele care permit difuzarea lor pot submina legitimitatea guvernelor nou alese. Tulburările care ar putea rezulta ar putea varia de la manifestări violente și până la confruntări civile și terorism", se precizează în raportul "Global Risks Report".
Într-o serie de mari economii ale lumii, precum SUA, India și Mexic, urmează să aibă loc alegeri în acest an, astfel că liderii din industrie și politică se vor baza pe sondaje și prognoze pentru a evalua cum va arăta mediul politic în 2025.
Pe termen mai lung, condițiile meteorologice extreme și schimbările climatice în sistemele Planetei reprezintă cea mai mare preocupare.
Raportul WEF, care a fost pregătit în parteneriat cu grupul elvețian de asigurări Zurich Insurance Group și firma de consultanță Marsh McLennan, se bazează pe punctele de vedere exprimate de peste 1.400 de experți mondiali în domeniul riscurilor, decidenți politici și șefii de companii intervievați în luna septembrie 2023. Două treimi dintre cei intervievați se așteaptă ca o ordine mondială multipolară sau fragmentată să apară în următorul deceniu.
"Liderii lumii trebuie să se unească pentru a face față crizelor pe termen scurt și a pune bazele unui viitor mai rezilient, durabil și incluziv", subliniază Saadia Zahidi, directoarea generală a Forumului Economic Mondial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial