După Davos și Washington, din nou, la preocupările de acasă
Numărul 2, 24-30 ianuarie 2017 » Comentariul ediției
Oricât de mari, de presante și de stresante sunt preocupările noastre cotidiene, nu putem să ignorăm evenimente de anvergură mondială decât cu asumarea riscului enorm de a ne decupla de la realitățile lumii în care trăim, cu toate consecințele extrem de grave care decurg de aici. Asemenea procese, la scară planetară, cum sunt globalizarea și, în strânsă legătură cu aceasta, digitalizarea, au fost, sunt și vor fi – cum bine știți, stimați cititori – în centrul atenției CECCAR, așa cum a demonstrat-o Congresul al XXI-lea al Profesiei Contabile din România și cum o demonstrează continuu ansamblul de activități desfășurate, la nivel central și teritorial, de structurile Corpului nostru profesional.
Din acest motiv, evenimente internaționale foarte importante, unele cruciale chiar, sunt receptate de experții contabili și de contabilii autorizați cu o sensibilitate deosebită, generată chiar de specificul profesiei: cunoașterea și reflectarea realității, a adevărului economico-financiar, ca bază de neînlocuit a unor decizii bine fundamentate. Tocmai acest respect față de ceea ce constituie, deopotrivă, un imperativ esențial al profesiei și un principiu etic explică – în mare măsură – și interesul deosebit față de cel puțin două evenimente majore din lume: Forumul Economic Mondial de la Davos și învestirea în funcție a celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Dacă ar fi să recurgem la o sintagmă simplă, care definește ambele evenimente, atunci, neîndoios, se cuvine să vorbim despre lumea în schimbare, și nu orice fel de schimbare, ci una radicală.
Să ne referim, bunăoară, la ceea ce s-a întâmplat la Davos. Acolo, în mica localitate elvețiană, se întâlnesc, de ani și ani, elitele mondiale din domeniile politicii, economiei, culturii și artei. Șefi de stat și de guvern, conducători ai unor instituții internaționale, lideri ai celor mai de seamă corporații multinaționale, vedete ale divertismentului se reunesc pentru a analiza starea lumii și măsurile care se impun pentru a se face față unor noi oportunități, unor noi provocări. În ultimul timp, la aceste conclave s-au discutat teme definite, de regulă, drept punctuale, cum ar fi procesele de digitalizare, efectele noilor tehnologii. Iată, însă, că la ediția 2017 a Forumului de la Davos s-au examinat, cu precădere, insecuritatea socială și inegalitățile din lume. Nu putem, în context, să evităm întrebarea: de ce oare aceste teme și nu altele? Principalul raport care a stat la baza dezbaterilor a dat următorul răspuns: „Insecuritatea și inegalitățile care însoțesc procesele de globalizare și digitalizare se cer luate în considerare, cu toată seriozitatea, astfel încât să se atenueze, cât mai mult și cât mai repede cu putință, prin măsuri adecvate, tocmai efectele lor profund negative”.
Sigur, nu este posibil, în acest spațiu publicistic, să abordăm pe larg o asemenea temă fundamentală. Ceea ce atrage, însă, atenția este ideea potrivit căreia nivelul de trai constituie un indicator mai bun, mai relevant decât produsul intern brut, că o creștere economică benefică, în adevăratul înțeles al cuvântului, trebuie subordonată conceptului de dezvoltare umană. Este vorba despre luarea în seamă a unor indicatori precum speranța de viață, productivitatea, gradul de instruire a populației, starea sănătății acesteia, valorificarea capacităților de inovare, nivelul sărăciei. Când „mai-marii lumii” emit un asemenea semnal, în care elementele de ordin social sunt decisive, avem întreaga îndreptățire să considerăm că lumea se schimbă rapid și profund în fundamentele ei. Repet: în fundamentele ei.
În aceste circumstanțe, analizele pertinente ale unor reputați economiști, mulți dintre ei laureați ai Premiului Nobel, relevă și semnificațiile alegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii. S-a manifestat astfel, poate șocant, nevoia de schimbare determinată de actuala fază de evoluție a proceselor de globalizare și digitalizare. Formele diverse de exprimare a nemulțumirilor provocate de creșterea sentimentului de insecuritate și frustrările generate de adâncirea inegalităților relevă, cât se poate de concludent, ceea ce definește o nouă realitate, respectiv gradul tot mai înalt de conștientizare a faptului că oportunitățile oferite de procesele definitorii ale lumii de astăzi nu vor putea fi valorificate eficient dacă nu vor fi combătute, tot eficient, efectele insecurității și inegalităților. Marile evenimente din actuala perioadă ne îndeamnă ca aici, la noi acasă, păstrând, desigur, proporțiile, să extragem propriile concluzii și să acționăm astfel încât să beneficiem cât mai mult de pe urma proceselor de globalizare și digitalizare și să diminuăm, tot cât mai mult, efectele lor negative. Așa ne vom înscrie, cum se spune, „în rând cu lumea”.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial