Memorialul Sighet va primi titlul de patrimoniu cultural european
Numărul 47, 12-18 dec. 2017 » Lumea în care trăim
Memorialul Sighet este unul dintre cele 9 situri care marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene selectate pentru a primi titlul de patrimoniu cultural european (European Cultural Label), a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România. Selecția a fost anunțată înaintea lansării Anului european al patrimoniului cultural, anul 2018, la Forumul cultural european de la Milano. Celelalte situri sunt: patrimoniul muzical din Leipzig (Germania); complexul sinagogal de pe strada Dohány (Ungaria); Fortul Cadine (Italia); Biserica Javorca (Slovenia); fostul lagăr Natzweiler și lagărele adiacente (Franța și Germania); Bois du Cazier (Belgia); satul Schengen (Luxemburg) și Tratatul de la Maastricht (Olanda).
„Uniunea Europeană este construită pe valori precum pace, libertate, toleranță și solidaritate. Acestea nu trebuie să fie considerate ca fiind un dat, trebuie să acționăm pentru a le păstra în fiecare zi. Toate siturile de pe lista patrimoniului cultural european promovează aceste valori și ne amintesc de toți cei care au luptat să le instaureze și să le păstreze”, a declarat comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.
Un juriu independent înființat de Comisia Europeană a ales noile situri dintr-o listă de 25 de candidaturi, preselectate de statele membre care au participat la această inițiativă. Se ajunge astfel la 38 de situri care au fost alese să primească titlul de patrimoniu cultural europen. Comisia va desemna siturile în mod oficial în februarie 2018, iar ceremonia oficială va avea loc în luna martie.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național