Forumul European pentru Antreprenoriat
Telex » Știri 10 aprilie 2019
Palatul Cotroceni a găzduit miercuri, 10 aprilie a.c., lucrările Forumului European pentru Antreprenoriat (European Entrepreneurship Forum), eveniment care subliniază importanța deosebită a antreprenoriatului în dezvoltarea economiei și a consolidării competitivității. Reuniunea a fost organizată la inițiativa Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), cu sprijinul Administrației Prezidențiale, și a avut loc în contextul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Manifestarea își propune să contribuie la definirea unei noi viziuni pentru stimularea antreprenoriatului și a IMM-urilor europene pe fondul noilor provocări la nivel internațional.
La eveniment a participat o delegație a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Forumul a fost deschis de președintele României, Klaus Iohannis, care a relevat că antreprenoriatul reprezintă pilonul competitivității unei economii, iar „dezvoltarea antreprenoriatului este una dintre soluţiile esenţiale pentru întărirea convergenţei economice şi a coeziunii sociale în Europa". De asemenea, a subliniat, între altele, că Europa are nevoie de un „nou suflu antreprenorial” și, în context, se impune necesitatea asumării de „riscuri creative", a încurajării investițiilor în cercetare și dezvoltare. Totodată, președintele României a menționat importanța diminuării birocrației, precum și a existenței unui cadru legal stabil, suplu, prietenos cu mediul de afaceri, IMM-urile reprezentând un segment vulnerabil la schimbările survenite în acest plan.
La rândul său, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a subliniat, în cuvântul de deschidere, necesitatea includerii, în viitorul act european, a unor obiective concrete, precum înființarea unui milion de start-up-uri la nivelul UE, internaționalizarea IMM-urilor și digitalizarea. De asemenea, s-a referit la importanța promovării educației antreprenoriale.
Beneficiind de sprijinul Grupului angajatorilor din cadrul Comitetului Economic și Social European, dar și al organizației europene a IMM-urilor - SMEunited, Forumul își propune să contribuie la realizarea unui nou Small Business Act pentru Europa și să stimuleze o politică matură și proactivă, care să conducă la consolidarea competitivității internaționale a economiei Uniunii Europene.
Evenimentul reuneşte 250 de participanți din România și celelalte state membre UE, oficiali și reprezentanți ai mediului antreprenorial european, la care se adaugă reprezentanți diplomatici din statele europene, acreditați la București.
Dezbaterile tematice abordează importanța politicilor și măsurilor concrete pentru susținerea antreprenoriatului, inovării și competitivității, prin valorificarea oportunităților generate de economia digitală. Alte teme aflate pe agenda Forumului privesc tinerii antreprenori, antreprenoriatul feminin, precum și identificarea unor soluții eficiente de finanțare a activității IMM-urilor.
Forumul European pentru Antreprenoriat prilejuiește lansarea oficială a unei noi proiecții la nivelul politicilor de susținere a antreprenoriatului european prin semnarea, în prezența Președintelui Klaus Iohannis, a unei declarații pe tema viitorului antreprenoriatului european – Declarația de la București. Documentul a fost semnat de Florin Jianu, președintele CNIPMMR, Jacek Krawczyk, președintele Comitetului Economic și Social European (EESC) și Ulrike Rabmer-Koller, președintele SMEunited. Declarația își propune să constituie baza unui proces aprofundat de dezbatere cu privire la viitorul antreprenorial al României și al UE, în contextul unui angajament comun pe termen lung, care să contribuie la consolidarea Pieței Unice, o condiție esențială a prosperității și coeziunii sociale ale Uniunii Europene.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice