Forumul european „Startup Village”, ediția 2023. Consolidarea antreprenoriatului inovator în zonele rurale din întreaga UE
Numărul 9, 8-14 mar. 2023 » Lumea în care trăim
Reprezentanți ai instituțiilor UE, ai rețelelor din teritorii rurale și ai mediului academic s-au reunit zilele trecute la Bruxelles, la ediția din 2023 a Forumului european „Startup Village”, pentru a face schimb de cunoștințe și a defini acțiuni de consolidare a antreprenoriatului inovator în zonele rurale din întreaga UE. Această ediție a Forumului s-a concentrat pe identificarea și analizarea elementelor care stimulează inovarea și crearea de întreprinderi noi („start-up-uri“) în zonele rurale. Participanții au discutat despre actualele măsuri de sprijin pentru inovare și crearea de start-up-uri și au propus acțiuni concrete cu privire la modul în care forumul poate fi o punte de legătură cu inițiativele și actorii existenți. S-a discutat, de asemenea, despre experiențele legate de inițiativa „Startup Village“, despre valoarea adăugată a acesteia pentru teritorii și despre instrumentele de sprijin puse la dispoziție, inclusiv cele instituite de Comisia Europeană. În cadrul forumului s-a lansat un nou instrument de cartografiere a „Startup Village”, o hartă interactivă care va afișa informații privind satele cu start-up-uri existente și potențiale din Europa, datele fiind încărcate direct de localitățile care doresc să se propună ca sate cu întreprinderi nou-înființate („Startup Villages”).
Potrivit statisticii UE, în România, ponderea persoanelor care locuiesc în zonele rurale este mult mai ridicată decât media UE (41,8% față de 25,9% în UE, în 2021). Cu toate acestea, potrivit Observatorului rural al UE, lansat recent, rata de ocupare a forței de muncă în rândul populației rurale a scăzut de la 69,4% în 2019 la 59,6% în 2021 și este mult mai mică decât media UE pentru zonele rurale (73,6%). La polul opus, orașele din România reușesc să își crească în mod constant rata de ocupare (de la 64,6% în 2013 la 76,6% în 2021).
Inițiativa „European Startup Village“ face parte din viziunea pe termen lung a UE pentru zonele rurale, identificând acțiuni menite să dezvolte zone și comunități rurale mai puternice, mai conectate, mai reziliente și mai prospere. În conformitate cu Noua agendă europeană de inovare a Comisiei, aceasta se axează pe modul în care cercetarea și inovarea în domeniul tehnologiilor de tip deep-tech pot ajuta teritoriile UE să facă față provocărilor emergente și de lungă durată și să devină locuri pline de oportunități. Forumul este organizat de Centrul Comun de Cercetare al CE, sprijinind inițiativa prin analize științifice și schimburi de cunoștințe în legătură cu activitățile Observatorului rural și cu setul de instrumente pentru mediul rural.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice