Forumul Național al IMM-urilor și Ziua Întreprinzătorilor
Numărul 10, 31 mai - 6 iunie 2016 » Întreprinderile mici și mijlocii, prezent și viitor
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Buzău, a organizat, la 27 mai, cea de-a XXIII-a ediție a Forumului Național al IMM-urilor și marcarea Zilei Întreprinzătorilor. Evenimentul, desfășurat la Buzău, a avut ca teme piața forței de muncă, situația capitalului autohton și modalitățile de îmbunătățire a accesării fondurilor europene. Au participat reprezentanți ai mediului de afaceri românesc, ai autorităților centrale și locale, lideri de organizații patronale și sindicale. A fost prezent și a luat cuvântul președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.
Punctul de vedere al președintelui CNIPMMR, Florin Jianu, a fost formulat, între altele, prin precizarea principalului mesaj al Consiliului: „Cerem public lansarea imediată a programelor din fonduri europene ca măsură pentru susținerea mediului de afaceri. De asemenea, vrem o Românie în care, mai mult decât culoarea politică, să conteze culoarea antreprenorilor, iar Ghidul măsurilor economice pentru candidații la alegerile locale (document lansat de CNIPMMR în urmă cu câteva zile – n.r.) să fie unul dintre instrumentele cele mai importante pentru toate autoritățile publice. Vrem să vedem birouri de atragere de investiții în fiecare județ”.
Au fost propuse soluții aferente tematicii dezbătute, între care: înființarea de școli profesionale din fonduri europene, cel puțin câte una în fiecare județ, ca demers comun al statului și al mediului privat; asigurarea unui tratament egal pentru investitorii români și cei străini, inclusiv aceleași facilități; înființarea de incubatoare de afaceri și parcuri industriale în parteneriat public-privat; deschiderea permanentă de aplicații din fonduri europene. A fost formulată propunerea de a se realiza un parteneriat cu autoritățile publice pentru programe specifice, precum România Creativă și România Profesională. S-a susținut necesitatea implicării CNIPMMR la nivel național și european pentru susținerea intereselor IMM-urilor, în vederea respingerii intenției de a se revizui Directiva 97/71/CE privind detașarea salariaților și pentru exercitarea libertății serviciilor pe piața UE pentru întreprinzătorii români.
Participanții au pus accentul pe valorificarea de către viitorii aleși locali a celor 30 de măsuri în sprijinul mediului de afaceri incluse în amintitul Ghid, relevându-se importanța acțiunii comunităților administrativ-teritoriale în vederea asigurării unei echilibrate dezvoltări regionale.
Prezent la reuniune, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a transmis mesajul ministrului Costin Borc, viceprim-ministru, în care s-a precizat, între altele, că se elaborează o nouă formulă de organizare instituțională, care include înființarea unui departament de dereglementare și lansarea în luna iunie a programelor naționale cu finanțare de la buget. De asemenea, a precizat că se elaborează, împreună cu Ministerul Culturii, Programul România Creativă, precum și formule de facilități pentru investițiile în cercetare și dezvoltare.
Întreprinzătorii prezenți la eveniment au adoptat rezoluția „MĂSURILE ECONOMICE susținute de CNIPMMR pentru dezvoltarea comunității locale”. Reamintim că, între altele, sunt prevăzute: înființarea Biroului de tip „One Stop Shop”; crearea „Rețelei oamenilor de afaceri de la nivel local”; constituirea unui fond de investiții/capital de risc din bugetul local; promovarea conceptului de „Localitate inteligentă”; deschiderea de Birouri Locale pentru atragerea de Investiții; adoptarea unei reglementări privind rolul și atribuțiile Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri. Ghidul va fi transmis tuturor autorităților publice centrale și locale. (Al.R.)
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc