Maximum 10% din populația activă a României este pregătită pentru joburile viitorului, pentru economia digitală. Descoperă o profesie Fit for Future: profesia contabilă
Numărul 41, 3-9 nov. 2021 » Analize și sinteze
Maximum 10% din populația activă a României este pregătită în prezent pentru joburile viitorului, pentru economia digitală, efectul fiind acela că mulți dintre români riscă, în următorii ani, să își piardă locurile de muncă, arată o analiză realizată de compania de consultanță Frames și platforma de e-learning Digital HR.
„Analiști de date, software developers, specialiști Big Data, experți în digital transformations, profesioniști în digital sales și marketing online, inovation creators, supraveghetori de calitate. Sunt doar câteva dintre joburile din noul val tehnologic care, pentru mulți dintre români, reprezintă o necunoscută. Sunt meserii bine plătite, pe care multe dintre companiile românești și internaționale le oferă și pentru care, din păcate, nu găsesc mulți candidați. De ce? Pentru că, în România, prea puțini sunt cei care se adaptează cerințelor pieței muncii”, se arată în analiză.
Până în anul 2030, robotizarea și platformele software integrate vor duce la dispariția, în linii mari, a activităților umane repetitive, precum cele din agricultură, asamblarea industrială, confecții și alte industrii. De asemenea, vor suferi transformări substanțiale și taskurile din joburile asociate cu gestiunea contractelor, contabilitate, activități profesionale din administrația publică și companii.
La nivel mondial, între 400 și 800 de milioane de locuri de muncă vor dispărea din cauza automatizării până în 2030, conform estimărilor McKinsey Global Institute, dar tehnologia va contribui la crearea unora noi, specifice economiei digitale, activități profesionale în care angajații vor trebui să știe să folosească diverse programe sofware și instrumente tehnologice specifice domeniului, să efectueze diferite operațiuni folosindu-se de inteligența artificială.
Digitalizarea a dus la modificări substanțiale în activitatea profesioniștilor contabili, cu atât mai mult odată cu debutul pandemiei de COVID-19. Viitorul este acum, iar toate oportunitățile erei digitale trebuie să devină constanta vieții tale profesionale, pentru o carieră de succes. Provocările actuale și viitoare pot fi transformate în oportunități! Profesia contabilă este o profesie de viitor, adaptată cerințelor erei digitale. Folosind tehnologia, profesia contabilă oferă o multitudine de oportunități, iar profesioniștii contabili care o practică nu vor fi înlocuiți de softuri sau de tehnologie, ci le vor folosi, împreună cu raționamentul lor profesional, pentru a atinge cele mai bune rezultate.
Descoperă o profesie Fit for Future: profesia contabilă! Alege să faci practica de specialitate prin proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Îmbunătățirea accesibilității, a utilizării și a calității tehnologiilor informației și comunicațiilor, pentru asigurarea unui cadru echitabil și stabil în tranziția candidaților înscriși către o carieră în domeniul financiar-contabil este unul dintre obiectivele proiectului.
Îți oferim oportunitatea ca prin urmarea stagiului de practică la businessuri consacrate din domeniul financiar-contabil să te familiarizezi cu noi tehnologii și aplicații software folosite în mod curent, să înțelegi procesul decizional specific unei astfel de societăți și să îți pui în valoare, în mod practic, cunoștințele teoretice dobândite la cursuri și seminarii.
Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane