François Coste (PAID România): Gradul de cuprindere în piață a polițelor de asigurare obligatorie a locuințelor este în prezent de 20%
Telex » Știri 24 septembrie 2020
Gradul de cuprindere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) este în prezent de 20%, dar avem ambiţia de ajunge la 40%, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, François Coste, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România. „PAID a acumulat capitaluri proprii de 300 de milioane de lei în lipsa unui eveniment major în ultimii 12 ani. Avem în PAID Programul de Reasigurare cel mai mare din această zonă a Europei, de 1 miliard de euro, cu 50 de reasiguratori, cu rating minim «A-» şi un cost foarte competitiv. Este important că banul clienţilor rămâne pentru interesul lor. În termeni de guvernanţă, PAID a atins maturitate şi are o continuitate bună. Al doilea pilon care trebuie dezvoltat în continuare este capacitatea de a instrumenta dosare de daune în scenariu de dezastru. Cel mai important este ceea ce se dezvoltă acum la nivelul pieţei. La nivelul pieţei, astăzi, gradul de cuprindere al PAD (poliţe active de asigurare obligatorie a locuinţei, n.r.) este de 20%, iar la asigurări facultative de 16%. Este un procent prea scăzut, România fiind ţara cu expunere destul de mare la catastrofe naturale. Sunt multe făcute prin PAID. Ne dezvoltăm aplicaţii prin distribuitori, optimizăm aplicaţia de emitere, investim în educarea publicului prin campanii de marketing şi comunicare la tv şi online”, a spus François Coste.
El a adăugat că pentru perioada următoare se urmăreşte dublarea gradului de cuprindere în piaţă al PAID, până la o pondere de 40%. „Avem ambiţia să trecem de la 19%-20% grad de cuprindere la 40%, un prag deja foarte interesant pentru piaţa noastră. De asemenea, avem nevoie de un mediu legislativ. Împreună cu ASF să vorbim cu Parlamentul şi Guvernul pentru a schimba legea, iar acea lege ne va ajuta să ne dezvoltăm. Ne va ajuta cu poliţa multianuală, cu distribuţie extinsă şi la brokeri, puncte de verificare la PAID, simplificare administrativă. Sunt multe de făcut, avem nevoie de schimbări legislative”, a menţionat oficialul PAID România.
Conform datelor PAID, publicate luna trecută, numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei a crescut, în iulie 2020, cu 1,89%, până la aproximativ 1,741 milioane, comparativ cu 1,708 milioane de poliţe similare active la 31 iulie 2019.
La sfârşitul lunii iulie, 74,8% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,2% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,4% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,6% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).
Pe regiuni, cele mai multe poliţe active erau în Transilvania (22% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%).
PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al Pool-ului este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală - cutremure, inundaţii şi alunecări de teren - a tuturor locuinţelor din România.
Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice