Franța ar putea înregistra cea mai slabă recoltă de grâu din 1983
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » Roza vânturilor
Franța ar urma să înregistreze, în sezonul 2024-2025, cea mai slabă recoltă de grâu moale din ultimii peste 40 de ani, din cauza ploilor excesive care au afectat principalul cultivator din UE, avertizează analiștii firmei de consultanță Argus, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Producția ar putea scădea la 25,2 milioane tone de grâu în sezonul 2024-2025, un declin de 27% față de media din ultimii cinci ani. Ploile abundente, alături de lipsa soarelui și temperaturile scăzute au favorizat bolile, ceea ce a afectat randamentul culturilor și calitatea recoltelor în majoritatea regiunilor agricole, susțin analiștii de la Argus.
Vremea extremă din Europa afectează acest sezon agricol, în special ploile excesive din nord-vest, iar în est seceta și temperaturile ridicate afectează producția de porumb. Săptămâna trecută, fermierii francezi au cerut Guvernului ajutor financiar, din cauza recoltelor scăzute.
„Va trebui să ne întoarcem la anul 1983 și la recolta de 24,5 milioane tone pentru a mai găsi o astfel de recoltă scăzută în Franța. Întregul sector francez al cerealelor suferă consecințele scăderii istorice a producției", a apreciat Gautier Le Molgat, directorul Argus Media France.
În pofida perspectivelor slabe din Franța și a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc prețurile de referință la nivel mondial, grâul încă se tranzacționa aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA. Cotațiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo, dar de atunci prețurile au scăzut.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice