Franța dorește să găzduiască noua agenție a UE pentru combaterea spălării banilor
Numărul 46-47, 22 nov. - 5 dec. 2023 » Lumea în care trăim
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a pledat, zilele trecute, în favoarea găzduirii de către capitala Franței a agenției UE pentru combaterea spălării banilor (AMLA), spunând că Parisul are deja experiență, fiind un centru al luptei contra banilor murdari, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În 2021, statele membre ale UE au convenit înființarea unei agenții dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în blocul comunitar, după ce sancționarea de către autoritățile naționale s-a dovedit a fi de durată și inconsecventă.
"Candidatura noastră este un semn al voinței noastre de a merge mai departe în lupta contra finanțării terorismului", le-a spus ambasadorilor UE ministrul francez de Finanțe.
În prezent, la Paris se află sediile instituțiilor surori: Autoritatea Bancară Europeană (EBA) și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). De asemenea, în capitala Franței se află Grupul de acțiune financiară în domeniul spălării de bani (FATF), găzduit la sediul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
"În ceea ce privește combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, cel mai bun ecosistem european este la Paris. Este un fapt, și acest ecosistem va asigura succesul agenției", a declarat Le Maire.
Pe lângă instituțiile internaționale pe care le găzduiește deja, Parisul are cel mai mare sector bancar din blocul comunitar în funcție de active, după ce Marea Britanie a părăsit UE, conform oficialilor francezi.
Ministrul francez de Finanțe a anunțat că au fost deja găsite trei locații posibile, iar Franța este pregătită să ajute înființarea agenției cu o contribuție de până la 15 milioane de euro.
Alte state interesate sunt Germania (care găzduiește sediul Băncii Centrale Europene la Frankfurt), Spania, Lituania și Irlanda.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile