Franța intenționează să investească 100 miliarde de euro în transportul feroviar, până în 2024
Numărul 8, 1-7 mar. 2023 » Roza vânturilor
Franța intenționează să investească, până în 2024, aproximativ 100 de miliarde de euro în transportul feroviar, ca parte a eforturilor autorităților de reducere a amprentei de carbon, a anunțat premierul Elisabeth Borne, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Planul, menit să extindă și să modernizeze rețeaua feroviară, include lansarea unor trenuri expres de navetiști în marile orașe, similare cu sistemul Paris RER, a explicat Borne.
Anunțul este menit să atenueze inegalitățile între Paris și alte părți ale țării în privința infrastructurii publice, problemele fiind exacerbate de creșterea costurilor cu energia, care au făcut transportul mai scump pentru milioane de navetiști.
"Lipsa accesului la mijloace de transport determină uneori renunțarea la un loc de muncă, la o formă de educație sau să nu poț vedea o persoană dragă", a declarat premierul francez.
Oficialul a adăugat că planificatele investițiile vor fi făcute de Franța împreună cu operatorul feroviar național SNCF, Uniunea Europeană și autoritățile locale.
În noiembrie, președintele Emmanuel Macron declara că vrea să vadă o rețea de trenuri regionale în funcție în aproximativ 10 mari orașe.
Accesul la mijloace accesibile de transport este o problemă sensibilă în Franța, în contextul grevelor cauzate de prețurile ridicate și de frustrările din zonele rurale.
SNCF a raportat venituri record de 41,35 miliarde de euro în 2022, o creștere de 19% față de 2021, și un profit net de 2,4 miliarde de euro.
Jean-Pierre Farandou, șeful SNCF, declara vara trecută că investițiile în transportul feroviar sunt insuficiente, comparativ cu țările vecine. El a estimat atunci că ar fi nevoie de 100 miliarde de euro pentru a dubla utilizarea trenurilor în Franța și a ajunge la neutralitate din punct de vedere al emisiilor până în 2050.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane