Franța și Germania solicită celorlalte state din UE să se alăture inițiativei lor Gaia-X privind serviciile cloud
Telex » Știri 9 iunie 2020
Franţa şi Germania au anunţat lansarea unei iniţiative comune denumite Gaia-X, prin care doresc ca Uniunea Europeană să fie autonomă în exploatarea datelor sale informatice, care sunt „aurul negru” al economiei digitale, relatează AFP, citată de Agerpres. Platforma Gaia-X, prezentată de miniştrii economiei francez şi german, Bruno Le Maire şi Peter Altmaier, va fi un fel de piaţă pe care companiile europene vor putea găsi servicii de stocare în cloud conform unui anumit număr de criterii şi norme europene.
Lumea actuală a serviciilor cloud este dominată de marile companii americane, precum Amazon, Microsoft sau Google, în timp ce companii chineze, cum ar fi Alibaba, încep şi ele să se afirme încet la acest capitol. În acest context, Franţa şi Germania nu vor ca operatorii europeni să fie lăsaţi la o parte, mai ales că poziţia lor este deja slabă pe anumite pieţe, precum cea a cloud-ului public.
Prin platforma prezentată, companiilor li se propune o resursă informatică ieftină şi utilizabilă la cerere, graţie punerii în comun a serverelor într-un centru gigantic de date.
Una dintre principalele exigenţe pentru furnizorii de servicii cloud prezenţi pe platforma Gaia-X va fi transparenţa cu privire la jurisdicţia de referinţă a acestor furnizori, a explicat ministrul Le Maire în timpul unei teleconferinţe de presă comune cu omologul său german. Dacă datele încredinţate unui furnizor de servicii cloud „sunt supuse vreunei legi extrateritoriale, de exemplu legea americană «Cloud Act», atunci acest lucru va trebui precizat”, a menţionat el.
Legea americană „Cloud Act”, adoptată în 2018, prevede că, în anumite cazuri, guvernul SUA poate solicita furnizorilor de servicii cloud comunicarea unor date găzduite, chiar dacă respectivele centre de date sunt situate în afara SUA.
O altă exigenţă importantă pentru furnizorii de pe Gaia-X va fi interoperabilitatea serviciilor prezente pe platformă. „Dacă nu sunteţi mulţumit de furnizorul vostru actual de servicii cloud, sau dacă acesta devine prea scump, atunci veţi putea schimba furnizorul fără a pierde datele”, explică, de asemenea, Bruno Le Maire.
Ideea iniţiativei franco-germane este de fapt de a permite apariţia nu a unor giganţi informatici precum operatorii americani sau chinezi, ci a unei galaxii de operatori capabili să funcţioneze în reţea şi să ofere în mod colectiv toate serviciile pe care astăzi le concentrează giganţii amintiţi anterior. Din perspectiva UE, obiectivul iniţiativei nu este doar unul politic, ci şi de performanţă economică, conform afirmaţiilor celor doi miniştri. Construcţia unei infrastructuri europene reprezintă „punctul de plecare pentru construcţia unui ecosistem european al datelor”, în care informaţiile să poată circula fără dificultate între actorii economici pentru ca aceştia să-şi crească performanţa şi să creeze noi servicii, spune Peter Altmaier.
„Pentru a dezvolta o maşină autonomă, aveţi nevoie de un mare număr de date privind securitatea rutieră”, a ilustrat, la rândul său, Bruno Le Maire. „Posibilitatea de a face cu uşurinţă schimb de date între constructorii europeni” cu ajutorul unor infrastructuri compatibile poate aşadar să le faciliteze considerabil munca, a explicat el, manifestându-şi speranţa că primele servicii Gaia-X vor fi disponibile în prima jumătate a anului viitor. „Îndemn toate celelalte companii europene să se alăture acestei iniţiative” lansate de Franţa şi Germania cu concursul unor companii din aceste două ţări, a mai spus ministrul francez. „Noi nu suntem China, noi nu suntem SUA, noi suntem ţările europene cu propriile noastre valori economice şi propriile noastre interese economice, pe care dorim să le apărăm”, a indicat el.
Gestionarea platformei Gaia-X va fi încredinţată unui grup de 22 de companii fondatoare, 11 franceze şi 11 germane. Furnizorii din afara UE, inclusiv giganţii informatici americani, vor putea fi prezenţi pe această platformă dacă respectă criteriile şi condiţiile ei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane