Fructe, legume, lapte, produse lactate și de panificație, în noul Program pentru școli
Numărul 32-33, 22 aug. - 4 sept. 2017 » Direct de la sursă
Executivul a aprobat o ordonanță al cărei scop este asigurarea participării României, începând cu anul școlar 2017-2018, la Programul pentru școli al Uniunii Europene, ce se va derula în perioada 2017-2023. Potrivit reprezentanților Guvernului, Programul pentru școli (despre care am mai informat în CECCAR Business Magazine) unifică și continuă Programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și Programul Lapte și corn (implementate la nivel național).
- distribuirea de fructe și/sau legume proaspete, lapte natural de consum și/sau produse lactate fără adaos de lapte praf;
- măsurile educative care însoțesc distribuția produselor.
Noul act normativ prevede crearea cadrului legislativ național pentru implementarea componentelor și obiectivelor acestui program în România, care va fi pus în aplicare de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. În termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței, printr-o hotărâre de guvern, se vor stabili măsurile necesare pentru implementarea Programului pentru școli al României care va asigura și distribuția produselor de panificație. „Acest program urmărește crearea de obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă (prin componenta de educație pentru sănătate obligatorie a acestui program), precum și creșterea consumului de produse locale”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.
Finanțarea Programului pentru școli al României va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată repartizate pe județe și municipiul București, și din fonduri externe nerambursabile.
Programul pentru școli al Uniunii Europene se va derula începând cu anul școlar 2017-2018 ca urmare a adoptării Regulamentului (UE) 2016/791 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 mai 2016.
În prezent, elevii și preșcolarii primesc fructe și/sau legume, produse lactate și de panificație în baza Programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli (OUG nr. 24/2010) și a Programului Lapte și corn (OUG nr.96/2002).
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național