FT: Banca Națională a Cehiei ar putea deveni prima bancă centrală occidentală care deține rezerve în bitcoin
Telex » Știri
30 ianuarie, 9:43
Guvernatorul Băncii Naționale a Cehiei (CNB), Ales Michl, vrea să investească miliarde de euro din rezervele țării în bitcoin, o decizie revoluționară prin care CNB ar putea deveni prima bancă centrală occidentală care deține active cripto, se arată într-un articol apărut în Financial Times (FT), citat de Agerpres. Ales Michl a declarat pentru Financial Times că va prezenta la reuniunea de joi a Board-ului un plan de investiții în bitcoin ca un mod de diversificare a rezervelor CNB. Dacă Board-ul aprobă planul, atunci CNB va putea deține 5% din rezervele sale de 140 miliarde de euro în bitcoin, a explicat guvernatorul.
Deși a recunoscut „extrema volatilitate” a bitcoin, Michl a atras atenția asupra interesului ridicat al investitorilor în bitcoin, după ce anul trecut BlackRock și alte firme au lansat fonduri tranzacționate la bursă în bitcoin.
El a făcut, de asemenea, referire la angajamentul președintelui Donald Trump față de dereglementare și sporirea influenței asupra administrației SUA a directorilor implicați în tranzacțiile cu criptomonede. Într-un ordin executiv de săptămâna trecută, Trump a înființat un grup de lucru pentru a evalua crearea unei rezerve naționale de active digitale.
„Pentru diversificarea activelor noastre, bitcoin pare o opțiune bună. Acei oameni din jurul lui Trump ar putea crea un fel de boom pentru bitcoin, dar cred că tendința va fi de creștere și fără deciziile din SUA, deoarece este o alternativă de investiții pentru mulți oameni”, a declarat Michl.
În decembrie 2024, președintele Rezervei Federale a SUA, Jay Powell, a confirmat că Fed nu deține bitcoin deoarece nu este pe lista activelor pe care le-a aprobat pentru achiziționare Congresul SUA. „Nu căutăm schimbarea legii la Fed”, a declarat atunci Powell.
În mod tradițional, băncile centrale își țin activele în active conservatoare, cum ar fi obligațiuni de tezaur americane și alte forme de bonduri cu rating ridicat. Unele au dețineri în acțiuni, dar aproape niciuna nu s-a aventurat în mod public să investească în cripto.
Michl a explicat că are „o filosofie total diferită” în legătură cu bitcoin față de omologii săi.
„Desigur, dacă comparați poziția mea cu cea a altor bancheri, atunci eu sunt cel care intră în junglă, sau pionierul. Obișnuiam să mă ocup de un fond de investiții, așa că sunt un bancher de investiții tipic, aș spune, îmi place profitabilitatea”, a afirmat Michl.
În rândul șefilor de bănci centrale care au avertizat asupra riscurilor de a investi în criptomonede se află guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, Joachim Nagel, care luna aceasta a comparat bitcoin cu „lalelele digitale”, o referire a bula speculativă din secolul XVII, urmată de prăbușirea prețului bulbilor de lalele.
Și oficialii BCE au apreciat anul trecut că „valoarea justă a bitcoin încă este zero”, adăugând că „bitcoin nu este sustenabil ca mijloc de plată sau ca investiție”.
Unele bănci centrale lansează proiecte-pilot pentru monede digitale, parțial ca răspuns la amenințarea cauzată de criptomonede. Michl a explicat că mai multe bănci centrale ar putea urma exemplul său în următorii ani, după ce recent unele fonduri de investiții și bănci comerciale și-au schimbat abordarea și au adăugat cripto la portofoliile lor. Și unele fonduri de pensii au început să investească în cripto. Totuși, el a adăugat că investiția se poate dovedi fără valoare.
„Este posibil să aibă loc o serie de evenimente, ca bitcoin să aibă o valoare zero sau o valoare absolut fantastică ... dar în istoria noastră am avut de asemenea unele cazuri, cum ar fi Enron sau Wirecard, astfel încât avem o oarecare experiență cu investiții proaste, deci, da, sunt pregătit (pentru un posibil colaps al bitcoin). Dar spun că obiectivul meu îl reprezintă diversificarea portofoliului, astfel încât bitcoin este bun (pentru asta), deci să o facem”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Cehiei.
Dacă CNB ar fi deținut în ultimul deceniu 5% din rezervele sale externe în bitcoin, randamentele anuale ar fi crescut cu 3,5 puncte procentuale, dar s-ar fi dublat volatilitatea. Michl susține că orice mare investiție a unei bănci centrale în bitcoin ETF ar putea afecta prețul criptomonedei. „5% din activele noastre reprezintă o sumă mare de bani, chiar și pentru piața bitcoin”, a adăugat el.
Rezervele valutare de 140 miliarde de euro ale CNB sunt echivalentul a aproximativ 45% din PIB-ul Cehiei. Deja 22% din portofoliul Băncii Centrale a Cehiei este în acțiuni, iar Michl vrea ca jumătate să fie în acțiuni SUA în următorii trei ani, de la 30% în prezent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei