Furnizorul global de indici MSCI a upgradat trei aspecte privind accesibilitatea pieţei de capital din România – reglementări de piaţă, flux informaţional şi tranzacţionare
Numărul 24-25, 26 iunie - 9 iulie 2018 » Piața de capital
Ţara noastră se află, din septembrie 2016, pe lista de monitorizare a FTSE Russell pentru statele cu potenţial de a fi clasificate ca pieţe emergente
România a continuat eforturile de îmbunătăţire a lichidităţii şi participării la piaţa bursieră, prin reducerea comisioanelor de tranzacţionare şi prin încurajarea mai multor market makeri (formatori de piaţă – n.r.) să îşi intensifice activitatea pe piaţă, se relevă în cel mai recent raport Global Market Accessibility Review, publicat de furnizorul global de indici MSCI. Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), documentul arată, de asemenea, că activităţile notabile pentru piaţa de capital din România au inclus lansarea Platformei de Raportare a Emitenţilor (IRIS), în care companiile listate la bursă pot să îşi disemineze eficient comunicările către piaţă.
La revizuirea din iunie 2018, criteriile de accesibilitate ale României au fost actualizate pentru trei aspecte:
▪ Reglementări de piaţă: „+” (nicio problemă majoră, îmbunătăţiri posibile) la „++” (nicio problemă). Toate reglementarile sunt disponibile în engleză şi conformarea la Codul de Guvernanţă Corporativă este aplicată.
▪ Flux informaţional: „+” la „++”. Lansarea Platformei de Raportare a Emitenţilor (IRIS) în iunie 2016 a îmbunătăţit semnificativ eficienţa diseminării informaţiilor corporative şi a rapoartelor impuse de reglementări. Publicarea periodică a „Cartei Albe a Comunicării Companiilor Listate” a îmbunătăţit, de asemenea, transparenţa şi conformitatea companiilor listate cu Codul de Guvernanţă Corporativă.
▪ Tranzactionare: „-/?” (nevoie de îmbunătăţiri / de evaluat la ce nivel trebuie făcute îmbunătăţirile) la „++”. Prezenţa market makerilor a contribuit la creşterea activităţii pieţei, iar în ianuarie 2018 Bursa de Valori Bucureşti şi-a redus şi mai mult comisioanele de tranzacţionare pentru a încuraja o mai mare participare la piaţă.
„Upgrade-ul MSCI pentru aceste trei aspecte de accesibilitate ale pieţei arată că proiectele pieţei de capital din România sunt pe direcţia corectă şi că percepţia investitorilor şi interesul lor faţă de piaţa locală se îmbunătăţesc. O ştire precum cea a MSCI nu face decât să ne motiveze să lucram şi mai bine şi să mărim viteza de creştere şi dezvoltare a pieţei locale”, a declarat Adrian Tanase, directorul general al BVB.
„Coagularea stakeholderilor pieţei de capital şi a autorităţilor în ultimii ani a fost de o importanţă crucială pentru dezvoltarea pieţei locale de capital şi obţinerea upgrade-ului la criteriile de accesibilitate ale României. Statutul de piaţă emergentă este un obiectiv pentru România, nu numai pentru comunitatea pieţei de capital. MSCI a upgradat trei aspecte de accesibilitate a pieţei şi FTSE Russell (agenţia de rating a London Stock Exchange – n.r.) ne-a inclus în septembrie 2016 pe lista ţărilor cu potenţial de clasificare ca pieţe emergente, dar, pentru a deveni efectiv piaţă emergentă, avem nevoie de o mai buna lichiditate a pieţei şi de un anumit număr de companii listate, de o dimensiune suficient de mare pentru a fi considerate investibile de către marii investitori străini şi eligibile pentru includerea în indicii pieţelor emergente de către furnizorii globali de indici. Ne angajăm să facem tot ce este posibil pentru atingerea criteriilor de lichiditate”, a subliniat, la rândul său, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile