Fuziunile și achizițiile mondiale au crescut semnificativ în T1, după un val de achiziții majore
Numărul 13, 3-9 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Activitatea globală de fuziuni și achiziții (M&A) s-a redresat în primul trimestru din 2024, după dificultățile din 2023, în urma revenirii mega tranzacțiilor, un motiv de bucurie pentru bancherii de investiții și pentru avocați, care așteptau o revenire, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit datelor furnizate de firma Dealogic, valoarea totală a fuziunilor și achizițiilor încheiate la nivel global în primele trei luni din acest an a urcat cu 30%, la aproximativ 755,1 miliarde de dolari, iar numărul tranzacțiilor care au depășit valoarea de 10 miliarde de dolari a urcat la 14, față de cinci în primul trimestru din 2023.
Bancherii de investiții spun că încrederea directorilor pentru a încheia noi tranzacții s-a îmbunătățit în urma câștigurilor solide, a potențialelor reduceri ale dobânzilor în 2024 și a relansării piețelor bursiere. "Derularea unor tranzacții importante este un indiciu mult mai direct al revenirii încrederii pe piață, deoarece șefii și Consiliile de Administrație, datorită naturii marilor tranzacții, devin mai conservatori când abordează astfel de afaceri. De aceea credem că activitatea din prezent ne arată că ne îndreptăm în direcția potrivită", a apreciat Blair Effron, de la banca de investiții Centerview Partners.
Pe regiuni, volumul fuziunilor și achizițiilor în SUA a urcat cu 59% (până la 431,8 miliarde de dolari), în Europa a crescut cu 64%, în timp ce în Asia-Pacific volumul fuziunilor și achizițiilor a scăzut cu 40%.
În primele trei luni din acest an, au fost anunțate pe plan global 13 tranzacții de separare corporativă, cu o valoare de peste un miliard de dolari, față de opt în primul trimestru din 2023. "
"Anul acesta este în grafic să fie unul din cei mai importanți în privința activității de separare corporativă", susține David Dubner, de la Goldman Sachs.
Deși în mod obișnuit sectorul tehnologic era cel mai mare motor al tranzacțiilor, s-a confruntat cu un declin sever anul trecut. Dar acum s-a redresat, iar tranzacțiile au crescut cu peste 42%, la 153,8 miliarde de dolari.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național