Gabriel Dinu (DNSC): Noile tehnologii cresc expunerea la riscurile de securitate cibernetică
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Conectarea la era digitală
Riscurile de securitate cibernetică sunt din ce în ce mai accentuate, iar tehnologiile emergente sunt elemente care nu fac altceva decât să crească expunerea, a afirmat, la cea de-a VI-a ediție a evenimentului "Forumul România Digitală", adjunctul directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Gabriel Dinu, citat de Agerpres. "În prezent, riscurile de securitate cibernetică sunt din ce în ce mai accentuate. Avem amenințări precum criminalitatea cibernetică «as a service», care a facilitat foarte mult răspândirea și utilizarea instrumentelor de securitate cibernetică de cât mai mulți actori. Tehnologiile emergente sunt elemente care nu fac altceva decât să crească expunerea și o nevoie de securitate cibernetică pentru acele infrastructuri esențiale și importante. Deja nu mai putem să vorbim doar despre securitate. Trebuie să luăm din ce în ce mai mult în calcul și să înțelegem concepte de reziliență, să înțelegem nevoia că anumite servicii și sisteme trebuie să aibă capacitatea de a rezista unor atacuri de securitate cibernetică, de a avea continuitatea funcționării, având în vedere că ele sunt deja parte integrantă a vieții noastre, din ce în ce mai mult. Apropo de procesul de digitalizare, în momentul de față, cel puțin la nivel european, dar și internațional, este o zonă pe care trebuie să o accentuăm. S-au creat la nivel european sisteme de reacție la situații de criză și atacuri cibernetice la scară largă. Trebuie să fim de partea acestor sisteme și să învățăm să funcționăm și să ne asumăm să ne jucăm rolul în acestea", a menționat Gabriel Dinu.
În viziunea reprezentantului DNSC, România trebuie să implementeze o serie de reglementări existente la nivel european.
"Poate putem să o numim și supra-reglementare, există, însă, elemente importante relevante care trebuie să fie transpuse. Din fericire, cadrul european de reglementare se dezvoltă foarte mult în această perioadă și a atins foarte multe probleme. Sunt domenii în care este necesar să facem această transpunere și implementare. Din acest punct de vedere, autoritățile sunt deja încărcate sau chiar aproape supraîncărcate de nevoia de a genera reglementările respective (...) Reziliența se face prin măsuri concrete și prin implementarea unor procese, proceduri și tehnologii care într-adevăr să facă posibilă funcționarea infrastructurilor și a serviciilor. Una dintre prioritățile pe care le avem în momentul de față este transpunerea reglementărilor europene, în special Directiva NIS 2, Cybersecurity Act, Cyber Resilience Act, precum și finalizarea transpunerii sau implementării reglementărilor din Legea 58 - Legea securității și apărării cibernetice, care este deja de anul trecut în vigoare în România", a spus Gabriel Dinu.
De asemenea, dezvoltarea unui mecanism național de management al riscului este foarte important, iar România are o obligație pe care și-a asumat-o în acest sens. "Este foarte important să avem o cunoaștere cât mai bună a riscurilor, o cunoaștere cât mai bună a nivelului de securitate pe care le avem în momentul de față în zonele critice în țara noastră și a capacității statului de a se proteja, precum și capacității de a se adapta la evoluția amenințărilor", a declarat Gabriel Dinu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial