Gabriela Folcuț (ARB): O pondere foarte importantă a companiilor efectuează plata salariilor în numerar
Telex » Știri 9 octombrie 2024
O pondere foarte importantă a companiilor, 41%, efectuează plata salariilor în numerar, lucru care trebuie luat în considerare de către autorități, a declarat, la conferința „Banking Innovation Lab”, Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), citată de Agerpres. „Un lucru destul de important care trebuie luat în considerare de către autorități în mod special este că, în continuare, o pondere foarte importantă a companiilor efectuează plata salariilor în numerar: 41% dintre companiile din România efectuează plata salariilor în numerar. Este într-adevăr o scădere, dar scăderea este modică comparativ cu anul 2022, de la 43% - și aici putem deschide o discuție, apropo de faptul că, în România, se înregistrează o pondere mare a economiei gri în produsul intern brut, de 24% - și din această perspectivă România se situa în top 10 în Uniunea Europeană, ca pondere a economiei gri în produsul intern brut”, a menționat Gabriela Folcuț.
Ea a prezentat datele unei cercetări realizate de IRES pe zona populației, cu eșantion de 1.360 de persoane, dintre care 1.060 de persoane bancarizate. Pe zona companiilor sondajul a fost efectuat pe 500 de firme.
Totodată, Gabriela Folcuț a subliniat că sunt și vești bune în zona companiilor, în condițiile în care gradul de acceptare a plăților cu cardul la POS a crescut până la 36% în rândul firmelor.
„Circa 9% dintre companii declară că au un magazin online. La întrebarea ce metode folosesc pentru a încasa banii, companiile au răspuns: 29% predominant cu ordin de plată, 24% toate metodele de plată în egală măsură, 22% exclusiv ordin de plată, 11% predominant numerar, 5% predominant card, 4% exclusiv numerar, 3% exclusiv card. Este foarte adevărat că, în ultimii ani, a scăzut ponderea numerarului sau ponderea plăților cu numerar, dar analizăm perioada de dinainte de pandemie, undeva la nivelul anului 2016, 94% dintre plățile efectuate pe zona de retail erau efectuate numerar. În prezent, probabil că ponderea plăților efectuate în numerar pe zona de retail este la 60-65%”, a adăugat Folcuț.
Potrivit acesteia, gradul de incluziune financiară a avansat până la 71% în iulie 2024, creșterea fiind de trei puncte procentuale comparativ cu jumătatea anului 2022.
„Incluziunea financiară a fost măsurată în rândul persoanelor adulte. În funcție de rezidență, 82% dintre cei care locuiesc în mediul urban dețin produse și servicii bancare, respectiv 60% dintre cei care locuiesc în mediul rural. Circa 77% dintre bărbați dețin produse și servicii bancare și 66% dintre femei”, a precizat Gabriela Folcuț.
Potrivit acesteia, 29% dintre cei care nu sunt incluși financiar afirmă că nu dețin un cont curent pentru că au venituri prea mici și primesc bani în numerar, efectuează cumpărăturile numai cu numerar sau că nu consideră util un cont curent.
„Important este că, la momentul acesta, cei chestionați și integrați financiar afirmă că efectuează plăți în proporție de 34% mai mult cu cardul, 32% în numerar și card în egală măsură, 20% mai mult numerar, 11% numai numerar, 3% numai card. Din perspectiva utilizării de către populație a serviciilor de internet și mobile banking s-a înregistrat o creștere destul de importantă, astfel că 57% dintre persoanele incluse financiar utilizează internet și mobile banking”, a adăugat Gabriela Folcuț.
Potrivit acesteia, 87% dintre companii efectuează plăți prin mobile și internet banking. „S-a constatat o creștere destul de amplă de la ultimul sondaj realizat în 2022 până la cel realizat în iulie 2024 al utilizării mobile banking în regim zilnic, de la 22% la 37%”, a adăugat aceasta.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile