Gala Premiilor Gopo, eveniment de referință pentru cinematografia românească
Numărul 10, 21-27 martie 2017 » Roza vânturilor
Cea de-a XI-a ediție a Premiilor Gopo, eveniment care recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice naționale, va avea loc astăzi, 21 martie, în Sala Mare a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, anunță organizatorii, printr-un comunicat. Gala Premiilor Gopo 2017 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications.
Potrivit organizatorilor, la ediția din acest an, actorul Ion Dichiseanu va primi Premiul pentru întreaga carieră, iar maestrul Valentin Uritescu va fi recompensat cu Premiul pentru întreaga activitate.
De asemenea, Constantin Petre, profesionist al efectelor speciale și pirotehnice, al cărui nume se regăsește pe genericul multor producții de referință, românești și internaționale, va fi onorat cu Premiul special.
Victor Rebengiuc, Dana Dogaru, Marian Râlea, Diana Cavallioti, Ana Ularu, Raluca Aprodu, Tudor Istodor se numără printre actorii care vor urca pe scena Premiilor Gopo 2017 pentru a înmâna celebrele statuete.
Peliculele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2017 sunt Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu (16 nominalizări la 13 categorii), Câini, debutul lui Bogdan Mirică (13 nominalizări), Inimi cicatrizate, regia Radu Jude (12 nominalizări), și Bacalaureat, regia Cristian Mungiu (9 nominalizări). 21 de lungmetraje românești lansate în cinematografele autohtone în 2016 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru nominalizările celei de-a XI-a ediții a Premiilor Gopo.
Amfitrionul galei va fi actorul Alexandru Bogdan, pentru al doilea an consecutiv.
Postul TVR 2 va difuza, în direct, începând cu ora 20.00, sosirea invitaților pe covorul roșu, iar de la ora 20.40, ceremonia de decernare a premiilor. Gala Premiilor Gopo va fi transmisă în direct și la Radio România Cultural, dar și online, pe www.premiilegopo.ro. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul evenimentului.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național