Gând și faptă
Numărul 49, 13-19 dec. 2023 » La început a fost cuvântul...
Preocuparea mijloacelor de informare în masă pentru tratarea temelor de cel mai mare interes public ar avea mult de câștigat, sub aspect calitativ, dacă în toate „producțiile” publicistice s-ar respecta măcar regulile elementare ale exprimării corecte. Astfel, un participant la o dezbatere televizată a afirmat că „de nivelul gândirii și al proceselor mentale impuse de managementul performant depind, în mod esențial, nu numai rezultatele practice, ci și cotele de eficiență atinse”. Aici avem de-a face cu „cote” de „ineficiență” publicistică, atestate de mai multe formulări pleonastice. „Gândirea” și „procesele mentale” sunt, evident, sinonime, iar „eficiența” conține exact „un rezultat”.
Erori de același tip s-au „comis” și în comentariul apărut într-o revistă cu profil economic din care cităm următoarea frază: „Personalități de seamă, între care oameni de știință și cercetători, au dat girul lor unor manifestări atractive și, incontestabil, reușite”. Este de observat că „personalități” care nu sunt „de seamă” nu au – în mod obiectiv – acest statut. Totodată, „oamenii de știință” se definesc obligatoriu prin activitatea lor de cercetare. Cât privește „manifestarea reușită”, nu se putea bucura decât de „succes”.
Nu mai puțin greșită a fost formularea la care a recurs un reporter radiofonic: „La temelia performanței firmei X se află o concepție caracterizată prin precizie științifică și rigoare matematică, sub influența stărilor de spirit constructive și a unei gândiri pozitive”. Constatăm că „rigoarea matematică” este una dintre cele mai înalte expresii ale „preciziei științifice”, în timp ce „spiritul constructiv” reprezintă o componentă intrinsecă a „gândirii pozitive”. Așa că, dacă se evocă și se invocă „rigorile științifice”, apare cât se poate de clar că și demersurile publicistice „reușite” se cer a fi consonante măcar cu exigențele lingvistico-logice elementare. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane