Garanții mai mari prin programul Prima casă, pentru achiziționarea de locuințe noi și/sau consolidate
Numărul 37, 13-19 decembrie 2016 » Direct de la sursă
Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental Prima casă, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maximum 40%, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de Executiv. În ambele cazuri, cota de garantare este raportată exclusiv la creditul care se dorește a fi contractat prin programul Prima casă.
Actul normativ modifică și completează în acest sens OUG nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima casă. Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea cotelor de garantare în funcție de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiții favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătățirea celui existent. Noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgență, pentru implementarea în regim de urgență, începând cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare și a obiectivelor stabilite pentru următorii cinci ani în strategia programului. În acest sens va fi modificată și legislația secundară aferentă acestui program, pentru a fi armonizată cu legislația primară și cu principiile și liniile directoare menționate în strategie.
Conform noului act normativ, prin locuință nouă, în sensul programului Prima casă, se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și locuințele supuse cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic.
Guvernul precizează că, pentru a asigura funcționalitatea programului și pentru a avea timpul necesar realizării noilor dezvoltări ale aplicației informatice dedicate implementării lui, actul normativ introduce o dispoziție tranzitorie conform căreia solicitările de acordare a unei finanțări garantate transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență se soluționează prin aplicarea dispozițiilor legale în vigoare la data depunerii lor.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național