Gartner: 70% dintre companiile multinaționale își vor reduce expunerea geopolitică, până în 2026
Numărul 35, 7-13 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Majoritatea companiilor multinaționale (70%) anunță că vor ajusta, până în 2026, lista țărilor în care își desfășoară activitatea pentru a-și reduce expunerea geopolitică, estimează compania de consultanță și cercetare în IT Gartner, citată de Agerpres. Astfel, un sondaj realizat de analiștii companiei arată că 41% dintre Consiliile de Administrație consideră schimbările de putere și turbulențele manifestate la nivel geopolitic ca fiind unul dintre cele mai mari riscuri pentru performanță.
„Geopolitica digitală este acum una dintre cele mai perturbatoare tendințe pe care CIO (șefii departamentelor IT, n.r.) trebuie să le abordeze, mulți dintre aceștia fiind preocupați în acest moment de dispute comerciale, de impactul pe care o legislație locală o are asupra operațiunilor globale și de restricțiile impuse de reglementările guvernamentale privind achiziția și utilizarea tehnologiei digitale. Ei trebuie să se familiarizeze cu această nouă realitate și să se pregătească pentru impactul ei”, susține Brian Prentice, VP analist și Gartner Fellow.
În viziunea specialiștilor Gartner, cele patru fațete ale geopoliticii digitale vizează: protejarea suveranității digitale, construirea unei industrii tehnologice locale, atingerea capacității militare necesare și exercitarea controlului direct asupra guvernării spațiului cibernetic.
„Concurența națională pentru controlul asupra guvernării spațiului cibernetic va avea impact asupra operațiunilor companiilor multinaționale. Pe măsură ce tehnologia digitală devine parte integrantă în toate aspectele societății, națiunile încearcă să se asigure că propriile tehnologii reflectă și susțin în aceeași măsură valorile lor de bază și cetățenii lor. Guvernele ajung din ce în ce mai mult la concluzia că au nevoie de o infrastructură digitală națională pe deplin protejată. Acțiunile întreprinse de guverne pentru controlul guvernării spațiului cibernetic sunt dincolo de influența CIO, dar vor avea un impact profund asupra capacității unei companii de a opera la nivel internațional”, se menționează în cercetarea de specialitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial