Gartner: Peste jumătate dintre companiile globale testează sau exploatează Inteligența Artificială Generativă
Numărul 40, 11-17 oct. 2023 » Conectarea la era digitală
Mai mult de jumătate (55%) dintre organizațiile globale se află în faza de testare sau de exploatare a Inteligenței Artificiale Generative și au crescut investițiile pe acest segment, în ultimele zece luni, relevă un studiu publicat, recent, de Gartner, informează Agerpres. Conform datelor cuprinse în cercetarea de specialitate, 45% dintre liderii executivi au raportat că se află în faza de testare a inteligenței artificiale generative, iar alți 10% că au implementat soluții de acest fel în exploatare. Aceste ponderi reprezintă o creștere semnificativă în comparație cu sondajul Gartner efectuat în martie și aprilie 2023, în care doar 15% dintre respondenți se aflau în faza de testare a inteligenței artificiale generative și 4% erau în exploatare.
În același timp, opt din zece (78%) reprezentanți ai companiilor cred că beneficiile inteligenței artificiale generative depășesc riscurile, în creștere de la 68% care au raportat această opinie în sondajul anterior.
De asemenea, 45% dintre întreprinderi își extind investițiile în inteligența artificială generativă pe mai multe funcții de afaceri, dintre care 22% pe mai mult de trei funcții diferite. În acest sens, dezvoltarea software-ului este funcția cu cea mai mare rată de adoptare sau investiții în inteligența artificială generativă, urmată îndeaproape de marketing și servicii pentru clienți.
Inițiativele de creștere au fost menționate ca principala preocupare de business a investițiilor în inteligența artificială generativă de către 30% dintre cei intervievați, urmate de optimizarea costurilor (26%) și experiența clienților (24%).
Sondajul a inclus 1419 respondenți care au participat la un webinar Gartner în septembrie 2023, unde au discutat despre costurile și riscurile întreprinderilor legate de inteligența artificială generativă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial