Gartner: Veniturile obținute din comercializarea de cipuri pentru IA vor depăși 53 miliarde de dolari, la nivel global, în acest an
Numărul 39, 4-10 oct. 2023 » Lumea în care trăim
Veniturile mondiale din cipurile pentru Inteligență Artificială (IA) vor trece de 53 miliarde de dolari, în 2023, iar până în 2027 se estimează o dublare a acestei valori, arată o analiză publicată de compania americană de consultanță și cercetare în IT Gartner, citată de Agerpres. "Evoluțiile din domeniul IA generative și utilizarea din ce în ce mai răspândită a unei game largi de aplicații bazate pe inteligență artificială în centrele de date, în infrastructura edge și în dispozitivele terminale necesită implementarea de unități de procesare grafică (GPU) de înaltă performanță și dispozitive semiconductoare optimizate. Acest lucru stimulează producția și implementarea cipurilor pentru IA", a declarat Alan Priestley, VP Analyst la Gartner.
Conform previziunilor realizate de consultanți, semiconductorii concepuți pentru a executa sarcini de lucru ale inteligenței artificiale vor reprezenta, în acest an, o oportunitate de venituri în valoare de 53,4 miliarde de dolari pentru industria semiconductorilor, ceea ce reprezintă o creștere cu 20,9% față de 2022.
În acest context, se estimează că veniturile din semiconductorii pentru IA vor continua să înregistreze o creștere de două cifre în perioada de prognoză, cu 25,6% în 2024 până la 67,1 miliarde de dolari. De asemenea, până în 2027, este de așteptat ca veniturile din cipurile pentru IA să fie mai mari decât dublul dimensiunii pieței din 2023, ajungând la 119,4 miliarde de dolari.
Pentru piața de electronice de larg consum, analiștii Gartner prognozează că, până la sfârșitul anului 2023, valoarea procesoarelor de aplicații cu inteligență artificială utilizate în dispozitive se va ridica la 1,2 miliarde de dolari, în creștere față de 558 de milioane de dolari, în anul anterior.
Necesitatea unor proiecte eficiente și optimizate pentru a sprijini execuția eficientă a sarcinilor de lucru bazate pe IA va avea ca rezultat o creștere a implementărilor de cipuri pentru IA proiectate la comandă. IA generativă stimulează, de asemenea, cererea de sisteme de calcul de înaltă performanță pentru dezvoltare și implementare, mulți furnizori oferind sisteme de înaltă performanță bazate pe GPU și echipamente de rețea identificând beneficii semnificative pe termen scurt. Pe termen lung, pe măsură ce hiperscalarii caută modalități eficiente și rentabile de a implementa aceste aplicații (...) se așteaptă la o creștere a utilizării de către aceștia de cipuri pentru IA proiectate la comandă", se menționează în analiza de specialitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice