Geoffrey Okamoto (FMI): G20 va extinde până la finalul anului programul destinat suspendării plății datoriilor
Telex » Știri 5 aprilie 2021
Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), și-a exprimat optimismul că G20 va ajunge la un acord în această săptămână privind extinderea Inițiativei pentru Suspendarea Serviciului Datoriei (DSSI) până la finalul acestui an, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Inițiativa, care a intrat în vigoare în mai 2020, vine în sprijinul țărilor sărace care se luptau cu un grad ridicat de îndatorare înainte de șocul provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19). Peste 40 de țări au beneficiat până acum de Inițiativa pentru Suspendarea Serviciului Datoriei, a anunțat Banca Mondială (BM).
Problema datoriilor va fi probabil discutată și în 7 aprilie de miniștrii de Finanțe din G7, în marja reuniunii de primăvară a FMI și BM. „Este recomandarea noastră să extindem DSSI până la finalul anului. Sunt optimist că G20 va ajunge la o decizie, deși condițiile exacte ale extinderii încă sunt discutate”, a declarat, într-un interviu, Geoffrey Okamoto. Acesta a subliniat, de asemenea, importanța propunerii FMI pentru o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) de 650 de miliarde de dolari. În urma extinderii DST - moneda de rezervă creată de FMI - țările membre, multe dintre ele lovite puternic de pandemie, vor beneficia de majorarea lichidităților, fără a-și spori povara datoriilor. De asemenea, vor fi eliberate resurse pentru a ajuta la contracararea efectelor pandemiei, la sprijinirea campaniei de vaccinare și alte măsuri urgente, a anunțat recent directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.
FMI va prezenta țărilor opțiunile privind modul de realocare a DST de la țările bogate, care nu au nevoie de finanțare, la cele sărace, care se confruntă cu probleme grave. Pentru realocare este nevoie atât de aprobarea din partea țărilor donatoare, cât și de măsuri practice pentru ca planul să funcționeze, a explicat Okamoto.
G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate și emergente, iar G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada și Italia.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial