Germania: Cetățenii dețin la bănci mii de miliarde de euro, după ce pandemia a dus la reducerea cheltuielilor
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Roza vânturilor
Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a anunțat că sumele deținute în conturile private au crescut în cursul anului trecut cu 182 de miliarde de euro, experții apreciind că economiile cetățenilor s-au majorat în urma reducerii ocaziilor de a cheltui banii și a prudenței din partea băncilor, informează Deutsche Welle, preluată de Agerpres. Conform datelor Institutului de Cercetare Economică Ifo, nemții au economist în 2020 mai multe miliarde de euro, comparativ cu anii precedenți, în urma efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Experții atrag atenția că o creștere de miliarde de euro a sumelor deținute la bănci reduce perspectivele unui boom al consumului în viitorul apropiat.
În perioada ianuarie 2020 - ianuarie 2021, sumele deținute în conturile bancare ale gospodăriilor private au crescut cu 182 miliarde de euro, ajungând la 1.730 miliarde de euro, arată datele Bundesbank. „Această estimare presupune că gospodăriile nu vor cheltui aceste economii în timpul fazei de redresare, iar rata de economisire, care a crescut temporar la aproximativ 20% în timpul perioadelor de restricții, va reveni la nivelul de dinaintea crizei, de 11%, până la finalul lui 2021”, conform raportului Ifo. „Cu toate acestea, există șansa cheltuirii unor economii, ceea ce va majora cererea. Atunci, rata de economisire va scădea temporar sub 11%”, apreciază analiștii Ifo.
Christian Nau, de la site-ul Check24, a explicat că în timpul pandemiei consumatorii au avut mai puține ocazii de a-și cheltui banii, iar băncile sunt mult mai atente cu împrumuturile acordate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile