Germania, Franţa şi Italia, în topul statelor care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România, în 2018
Numărul 17-18, 5-18 mai 2020 » Breviar statistic
Germania, Franţa şi Italia ocupă primele trei locuri în topul ţărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În ţara noastră, în anul 2018, au fost identificate 80.591 grupuri de întreprinderi, dintre care 5140 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 75.451 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (401 controlate din interior, respectiv 75.050 controlate din străinătate). În perioada analizată, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate şi identificate în România, 13391 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 61.659 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.
Potrivit INS, cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în comerţ. În anul 2018, repartizarea grupurilor de întreprinderi din ţara noastră pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: ▪ secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 35% din totalul grupurilor de întreprinderi; ▪ secţiunea F - Construcţii – 11%; ▪ secţiunea C - Industria prelucrătoare – 11%; ▪ secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 9%; ▪ secţiunea L - Tranzacţii imobiliare – 8%.
Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în următoarele domenii: ▪ secţiunea G - Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 19%; ▪ secţiunea C - Industria prelucrătoare – 13%; ▪ secţiunea M - Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 11%; ▪ secţiunea F - Construcţii – 10%; ▪ secţiunea L - Tranzacţii imobiliare – 9%.
În România, în anul 2018, un procentaj de 28,6% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.
În întreprinderile controlate din top 10 ţări, în intervalul analizat, şi-au desfăşurat activitatea 21,4% din totalul numărului de salariaţi la nivelul economiei naţionale.
Rezultatele anului 2018 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,6%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (12,4%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,2%).
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea C – Industria prelucrătoare (10,1%) şi în secţiunea G – Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,1%).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 5,6% se regăsesc în secţiunea C – Industria prelucrătoare. La fel, subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină tot în secţiunea C - 6,2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice