Germania: Încrederea în rândul exportatorilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv
Telex » Știri 29 august 2022
Încrederea în rândul exportatorilor germani a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, prețul ridicat al gazelor și mediul economic global slăbit afectând perspectivele, arată rezultatele studiului publicat de Institutul economic Ifo, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Indicele Ifo privind așteptările exportatorilor a scăzut la minus 2,7 puncte în august, de la minus 0,4 puncte în iulie.
În timp ce companiile din industrie se așteaptă la un declin al exporturilor, producătorii auto și furnizorii lor speră să înregistreze creșteri. De asemenea, firmele din industria îmbrăcămintei și producătorii de echipamente de prelucrare a datelor estimează majorarea vânzărilor pe plan internațional.
Economistul Klaus Wohlrabe, de la Ifo, a declarat pentru Reuters că numărul companiilor care se plâng de blocaje s-a situat la 62% în august, cel mai redus nivel din ultimul an.
În iunie, valoarea exporturilor Germaniei a urcat cu 4,5%, ajungând la un nivel record, deși economiștii avertizează că avansul este cauzat probabil de creșterea prețurilor.
Exportatorii germani se confruntă cu o reducere a marjei de profit și suportă anul acesta costuri suplimentare de 70 de miliarde de euro (69 miliarde de dolari), din cauza creșterii prețurilor de producție și de import, se arată într-un raport al Camerei de comerț și industrie din Germania (DIHK).
Conform DIHK, companiile germane au majorat prețurile bunurilor lor exportate cu 14,7% în primul semestru din 2022, dar prețurile de producție și de import au crescut de două ori mai repede.
„Povara rezultată asupra comerțului exterior al Germaniei se ridică la 70 de miliarde de euro doar în primele șase luni ale anului”, a afirmat Volker Treier, director în cadrul DIHK, pentru Reuters. „Comerțul exterior al Germaniei se confruntă cu o reducere semnificativă a marjei de profit, iar tendința va continua și în următoarele luni", companiile transferând doar o parte din costurile mai ridicate asupra clienților externi, a explicat Treier.
În pofida războiului din Ucraina, a perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și a restricțiilor din China, exporturile Germaniei au urcat cu 13% în primul semestru din 2022. Dar, conform calculelor DIHK, ajustate în funcție de inflație, valorile reale sunt negative: exporturile au scăzut cu 1,5%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane