Germania: Pandemia de coronavirus a contribuit la o scădere istorică a emisiilor de CO2
Numărul 11, 24-30 mar. 2021 » Lumea în care trăim
Germania, cea mai puternică economie europeană, a anunţat zilele trecute o scădere istorică a emisiilor sale de gaze cu efect de seră în 2020, în mare parte ca efect al pandemiei de coronavirus, care i-a permis să îşi atingă obiectivele climatice, informează AFP, preluată de Agerpres. „În 2020, aproximativ 739 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în Germania. Înseamnă cu 70 de milioane de tone - reprezentând 8,7% - mai puţin decât în 2019”, a anunţat Ministerul Mediului din această ţară, într-un comunicat. Este vorba despre „cea mai importantă scădere anuală de după reunificarea Germaniei din 1990”, precizează acelaşi comunicat.
Această diminuare permite Germaniei „să îşi atingă obiectivele climatice”, obţinând o scădere cu 41% a emisiilor în raport cu 1990, au adăugat reprezentanţii ministerului german.
Germania s-a angajat să îşi scadă emisiile de CO2 cu 40% în 2020 în raport cu 1990 şi cu 55% în 2030 în raport cu acelaşi an. „O treime” din această evoluţie este asociată totuşi „consecinţelor provocate de pandemia de COVID-19, în principal în sectorul transporturilor (-11,4%) şi al energiei (-14,5%)”, a anunţat Guvernul german.
Restricţiile asociate crizei sanitare au provocat o scădere abruptă a activităţii industriale în primăvara anului 2020 şi au frânat deplasările rutiere şi aeriene. Oficialii de la Berlin au evidenţiat şi „progrese în numeroase domenii, mai ales în cel al energiei”. Astfel, Germania a reuşit o creştere considerabilă a energiilor sale regenerabile în ultimii ani, datorită politicilor pro-active adoptate de guvern.
Sectorul energiilor regenerabile a contribuit pentru prima dată cu jumătate din producţia de electricitate în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu mai puţin de 10 ani, potrivit Institutului de cercetare Fraunhofer.
Totodată, Germania a decis să renunţe la cărbune până în 2038, care reprezintă totuşi, în continuare, un sfert din mixul energetic naţional. Această dată este considerată însă mult prea tardivă de asociaţiile ecologice, în timp ce Berlinul este unul dintre principalii consumatori din Europa ai acestei energii fosile, deosebit de poluantă.
De asemenea, Germania trebuie să înregistreze progrese în domeniul transporturilor, unde puternica sa industrie a automobilelor rămâne o frână în calea scăderii emisiilor de CO2.
Întreaga omenire a beneficiat de o scădere istorică de 7% a emisiilor de gaze cu efect de seră în 2020, ca urmare a crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus. Însă reluarea activităţilor economice, începută mai ales în China, îi îngrijorează pe experţi, care se aşteaptă la o nouă creştere a acestor emisii în 2021.
Potrivit unui raport publicat de Agenţia Internaţională a Energiei, emisiile mondiale au depăşit deja în decembrie 2020 nivelul lor din decembrie 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane