Germania rămâne cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » Lumea în care trăim
Germania a plătit din nou semnificativ mai mult la bugetul Uniunii Europene decât a primit anul trecut de la Bruxelles, transmite DPA, preluată de Agerpres. Aceasta este concluzia analizei realizate de Institutul economic german (IW) pe baza datelor Comisiei Europene.
Conform raportului IW, publicat zilele trecute, în 2023 Germania a plătit cu aproximativ 17,4 miliarde de euro mai mult la bugetul Uniunii Europene decât a primit, fiind cel mai mare contributor net la UE. În 2022, cifra a fost de 19,7 miliarde de euro.
Pe locul doi se află Franța, care anul trecut a plătit cu aproape 9 miliarde de euro mai mult decât a primit, iar pe locul trei, Italia, cu aproximativ 4,5 miliarde de euro.
Cel mai mare beneficiar net în 2023 - ca și în 2022 - a fost Polonia, cu 8,2 miliarde de euro. Este urmată de România, cu 6 miliarde de euro, și Ungaria, cu 4,6 miliarde de euro.
Conform datelor, bugetul UE a totalizat 173,1 miliarde de euro în 2023. Din această sumă, 143,4 miliarde de euro au mers către statele membre UE. În plus, s-au adăugat fondurile de redresare post-pandemie, totalizând 66,1 miliarde de euro, din care 64,6 miliarde de euro au mers către țările membre. Experții citează evoluția slabă a economiei Germaniei ca un motiv pentru o contribuție netă mai scăzută a țării la UE. "Deja devine evident că nici în acest an nu este așteptată o redresare a economiei în Germania. Se poate considera că și în 2024 contribuția netă a Germaniei va scădea din nou", se arată în raportul IW.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național