Germania se îndreaptă spre un salariu minim de 12 euro pe oră începând din octombrie
Numărul 8, 2-8 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Guvernul german a adoptat zilele trecute un proiect de lege privind majorarea salariului minim orar, de la 9,82 de euro în prezent, până la 12 euro începând de la 1 octombrie, una dintre măsurile promise de cancelarul Olaf Scholz și de care vor beneficia peste 10% dintre persoanele active, informează AFP, preluată de Agerpres. Parlamentul german, Bundestag-ul, va trebui să dezbată și să voteze acest proiect de act normativ înainte de a deveni lege.
Măsura va îmbunătăți remunerația pentru aproape 6,2 milioane de salariați, dintr-un total de 41,5 milioane salariați și o populație activă de 45,2 milioane de persoane la finele lui 2021.
Concret, proiectul de lege prevede o majorare a salariul minim legal în două etape, de la 9,82 euro pe oră până la 10,45 euro pe oră la 1 iulie 2022, iar de la 1 octombrie până la 12 euro pe oră.
De această modificare vor profita în special angajații din estul țării, din landurile fostei RDG, femeile și în general „cei care au făcut ca țara să funcționeze în timpul pandemiei”, a comentat ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, într-un comunicat de presă.
Majorarea salariului minim este prevăzută în acordul de coaliție încheiat de social-democrați, verzii și liberalii germani în luna decembrie 2021.
Măsura va duce la creșterea globală a puterii de cumpărare cu 4,8 miliarde de euro în prima economie europeană, a estimat Confederația germană a sindicatelor (DBG).
În plus, actul normativ prevede majorarea plafonului de remunerare a așa-numitelor „mini job-uri”, adică munca temporară care este exercitată pe lângă principalul loc de muncă, de la 450 până la 520 de euro pe lună.
Există voci care atrag atenția că majorarea salariului minim ar putea alimenta inflația, care a atins deja un nivel record de aproape 5% la finele lui 2021. „Aceasta va avea probabil un efect notabil asupra prețurilor produselor alimentare”, a apreciat președintele Președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial