Germania și Franța propun un plan de relansare în Europa de 500 miliarde euro
Telex » Știri 19 mai 2020
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus un plan de relansare în Europa de 500 miliarde euro pentru a face faţă impactului economic al noului coronavirus, care a aruncat UE într-o recesiune de o amploare istorică, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres. „Pentru a susţine o relansare durabilă care restabileşte şi întăreşte creşterea în UE, Germania şi Franţa susţin crearea unui Fond de relansare ambiţios, temporar şi cu obiective precise” în cadrul viitorului buget al UE şi căruia să i se aloce „500 miliarde euro”, subliniază o declaraţie comună. Element important, Parisul şi Berlinul propun ca Executivul comunitar să finanţeze această susţinere pentru relansare împrumutându-se de pe pieţe „în numele UE”.
Aceşti bani vor fi utilizaţi drept „cheltuieli bugetare” de ţările europene şi „sectoarele şi regiunile cele mai afectate”, subliniază declaraţia. În plus, „ţările beneficiare ale planului de relansare nu vor trebui să ramburseze ajutoarele”, a afirmat Macron, ceea ce reprezintă un element de solidaritate inedit.
„Este o zi importantă”, a subliniat şeful statului francez, în contextul în care chestiunea împrumuturilor în comun a rămas un subiect major de divergenţă în ultimii ani între ţările din Nordul şi din Sudul Europei, în special între Franţa, care este favorabilă, şi Germania, reticentă. La rândul său, cancelarul german a afirmat că „obiectivul este de a face în aşa fel încât Europa să iasă cu o coeziune întărită şi solidară din această criză”, a spus Angela Merkel. „Franţa şi Germania se poziţionează în favoarea solidarităţii” europene, a subliniat Angela Merkel, recunoscând că propunerea este „curajoasă” şi susceptibilă să atragă critici în special în Germania. Ea a deschis calea săptămâna trecută către această iniţiativă franco-germană, făcând apel la „o mai mare integrare” în zona euro.
Finanţările „vor fi ţintite asupra dificultăţilor legate de pandemie şi de repercusiunile sale”, subliniază comunicatul comun. Banii vor fi rambursaţi progresiv în mai mulţi ani.
Nu este încă vorba despre faimoasele „eurobonduri”, ale datoriei mutualizate direct între statele europene, pe care le-a solicitat în special Italia, dar care sunt respinse de statele din nordul Europei şi de Germania. Însă acest plan, dacă va fi adoptat de cele 27 de state membre ale UE, se va apropia de un astfel de model. Şeful statului francez a subliniat că este vorba despre „o etapă majoră” în istoria acestor împrumuturi europene.
Acest plan de relansare s-ar adăuga la programul de urgenţă de 500 miliarde de euro deja decis în contextul pandemiei de miniştrii de finanţe din zona euro şi format în special din capacităţi de împrumut. În total, Europa va debloca astfel circa 1.000 de miliarde de euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile