GfK: Piața românească a bunurilor de folosință îndelungată a crescut în primul semestru cu 10,5%
Numărul 32-33, 22 aug. - 4 sept. 2017 » Analize și sinteze
Vânzările de bunuri de folosință îndelungată din România au crescut în primul semestru din acest an cu 10,5% față de aceeași perioadă din 2016, până la 1,177 miliarde euro, potrivit studiului de piață GfK Temax, citat de News.ro. În categoria bunurilor de folosință îndelungată intră produse precum aspiratoare, frigidere, mașini de spălat, televizoare, calculatoare, laptopuri, telefoane mobile, tablete, imprimante și aparate foto.
Studiul mai arată că sectorul telecomunicațiilor și cel al electrocasnicelor mici au înregistrat cele mai mari creșteri, de 19,1% față de aceeași perioadă din 2016. Astfel, potrivit cercetării, în primul semestru din acest an piața telecom a ajuns la 460 milioane euro, în creștere cu 19,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care vânzările de smartphone-uri cu diagonale medii și mari au avut creșteri de două cifre.
În cazul electrocasnicelor mici, piața s-a majorat în primele șase luni din 2017 tot cu 19,1%, până la 91 milioane euro, reiese din datete GfK. Cea mai mare categorie de produse, aspiratoarele, a înregistrat o creștere de două cifre.
Un alt avans important a fost înregistrat în domeniul foto. În primele șase luni, piața aparatelor foto a crescut cu 14,7%, până la 12 milioane euro.
Piața electronicelor a sporit în valoare cu 10,4% în primul semestru din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 186 milioane euro, susținută de cererea mai mare de televizoare. „Piața de TV a înregistrat o creștere ușoară, datorată în principal creșterilor pe segmentele de peste 40 de inchi. Segmentul Smart TV a crescut, alături de cel al TV-urilor cu rezoluție de tip Ultra HD. Ca urmare, se observă o creștere a prețului mediu”, se arată în studiu.
Piața electrocasnicelor mari a înregistrat un avans de 5,3%, până la 239 milioane euro.
Piața sistemelor IT a înregistrat o scădere de 2,1% în primele șase luni, până la 176 milioane de euro, în contextul în care piața de desktopuri a consemnat o scădere minoră, iar perifericele au avut cele mai mari rate de creștere, urmate de monitoare.
La rândul ei, piața dispozitivelor de printare a scăzut în primul semestru cu 19,4%, până la 14 milioane de euro, în condițiile în care dispozitivele cu tehnologie laser au continuat să înregistreze scăderi de două cifre.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane