Ghid de bune practici
Numărul 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016 » Fonduri europene
Fondurile europene reprezintă de ceva ani un subiect aflat tot timpul în actualitate. De această dată însă, după mai bine de 2 ani de la începerea noului cadru financiar 2014-2020, ghidurile încep să apară, ori în consultare, ori în dezbatere publică, mai clare sau mai ambigue, în funcție de Autoritatea de Management care gestionează programul.
Ca beneficiari, după emoțiile trăite la finele lunii decembrie 2015, când oricine a avut în implementare proiecte POSDRU a stat cu sufletul la gură până în cea din urmă oră de lucru a băncilor și a trezoreriilor care au procesat continuu plăți, ca urmare a cererilor de lichidare onorate de autorități în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, nu ne rămâne decât să învățăm din experiențele trecutului. Astfel, ne dorim să creionăm, pe parcursul următoarelor ediții ale CECCAR Business Magazine, un Ghid de bune practici în domeniul fondurilor europene, necesar oricărui beneficiar de finanțări nerambursabile.
În ediția de față evidențiem o primă regulă: Existența unor resurse financiare suficiente pentru implementarea până la capăt a proiectului.
„Suficiente” reprezintă un termen atât de vag, însă ancorat perfect în realitatea cu care ne confruntăm. Necesitatea lichidității este invers proporțională cu perioada de implementare a proiectului, respectiv cu cât durata proiectului este mai scurtă, cu atât nevoia de lichiditate este mai ridicată. Astfel, putem aprecia că pentru a implementa cu succes un proiect cu o perioadă de 12 luni, beneficiarul trebuie să se asigure că are la dispoziție fonduri proprii de minimum 50% din valoarea finanțată, luând totodată în calcul și încasarea unei prefinanțări de 10%, precum și o rambursare a cheltuielilor la un interval mediu de 90 de zile. Păstrând modelul de calcul și indicatorii, pentru un interval de implementare de 24 de luni, necesarul de lichidități ar coborî la 30% din valoarea fondurilor nerambursabile.
Totuși, ca măsuri suplimentare care pot fi luate, enumerăm, printre altele, și termene de plată cât mai generoase negociate cu furnizorii (90-120 de zile), linii de credit contractate, gestionarea riguroasă de către un expert contabil a fondurilor proprii ale beneficiarului și ale proiectului, depunerea la un interval de maximum 90 de zile a cererilor de rambursare, precum și disponibilitatea asociaților/acționarilor de a credita organizația.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial