Ghid practic privind transparența decizională
Numărul 11, 7-13 iunie 2016 » Curier legislativ
Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a lansat săptămâna trecută un Ghid practic privind transparența decizională. Documentul include experiențele de consultare publică privind adoptarea actelor normative sesizate în primele șase luni de guvernare. Astfel, ministrul de resort Violeta Alexandru a anunțat finalizarea și distribuirea la peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale din țară, precum și tuturor ministerelor a Ghidului practic Consultarea Publică Eficientă la nivelul Administrației Centrale și Locale – pentru aplicarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Materialul, primul de acest gen din România, realizat de MCPDC în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), disponibil la www.dialogcivic.gov.ro, pune la dispoziția specialiștilor în materia organizării procesului de consultare publică formate-standard și recomandări privind parcurgerea, de o manieră uniformă, în toată administrația publică, a fiecărei etape din cele reglementate de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, cu scopul formării unor standarde de eficiență în sistemul public la adoptarea actelor normative.
Ghidul este însoțit de o hartă a etapelor procesului de consultare publică. „Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională, o lege esențială de a cărei implementare depinde practicarea unei guvernări deschise, nu prevede posibilitatea elaborării de norme de aplicare. Materialul a fost finalizat incluzând propuneri și observații de la peste 100 de instituții din țară, precum și organizații neguvernamentale, astfel că reprezintă o realitate concludentă din practica transparenței decizionale”, a precizat Violeta Alexandru.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane