Ghidul de plată aferent programului CONSTRUCTPLUS, publicat în Monitorul Oficial
Numărul 42, 23-29 oct. 2024 » Curier legislativ
A fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 1048/18.10.2024, Ordinul nr. 3.057/2024 al ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului privind aprobarea Ghidului de plată adresat beneficiarilor de ajutor de stat în baza OUG nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții – CONSTRUCTPLUS. Documentul prezintă instrucțiuni pentru beneficiarii acordurilor pentru finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat instituite în cadrul Programului „CONSTRUCTPLUS”. Informațiile privind modul de completare a documentelor ce urmează a fi depuse în vederea rambursării cheltuielilor eligibile efectuate de beneficiar în temeiul schemei de ajutor de stat aferente acestui program, precum și toate condițiile care trebuie îndeplinite în vederea efectuării plății ajutorului de stat, se regăsesc în cuprinsul acestui document și pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), la următoarea adresă: www.economie.gov.ro.
În vederea plății ajutorului de stat, beneficiarul trebuie să parcurgă următoarele etape: a) să demareze investiția în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanțare, cu respectarea calendarului asumat în documentația anexată cererii de acord pentru finanțare și în anexa la acordul pentru finanțare; b) să facă dovada cofinanțării în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanțare, cu respectarea celor asumate în documentația anexată cererii de acord pentru finanțare și potrivit acordului pentru finanțare; c) să efectueze cheltuielile eligibile aferente investiției conform acordului pentru finanțare, având în vedere calendarul realizării investiției inițiale sau pentru o investiție inițială pentru o nouă activitate economică, după caz; d) să transmită la MEAT cererea de plată a ajutorului de stat și formularul de decont, însoțite de documentele justificative menționate în acest ghid.
În cadrul cererii de plată se prezintă doar documentele emise pentru cheltuielile eligibile aferente perioadei de realizare a investiției, așa cum a fost aprobată în cadrul acordului pentru finanțare. Plata ajutorului de stat se realizează în conformitate cu cheltuielile eligibile stabilite pentru fiecare categorie de cost, conform acordului pentru finanțare și celor asumate în documentația anexată cererii de acord pentru finanțare. Sumele rămase neutilizate în cadrul unei categorii de cost nu se pot transfera în cadrul unei alte categorii de cost. Toate cheltuielile realizate și prezentate spre rambursare trebuie să fie în legătură cu obiectul investiției, în caz contrar acestea nefiind eligibile.
Prima cerere de plată se transmite la MEAT în termen de maximum 6 luni de la data demarării investiției. Anual, beneficiarul poate depune maximum 4 cereri de plată, cu respectarea calendarului prevăzut în acordul pentru finanțare. O nouă cerere de plată poate fi depusă doar după soluționarea/respingerea cererii anterioare. În situația în care MEAT are în analiză o cerere de plată, iar beneficiarul solicită concomitent modificarea calendarului de realizare a investiției, MEAT suspendă soluționarea cererii de plată până la soluționarea modificării de calendar. Cererea de plată finală se transmite până la data de 31 decembrie 2028. Cererile de plată transmise ulterior termenului de 31 decembrie 2028 se restituie beneficiarului.
Plata ajutorului de stat se efectuează către beneficiari în perioada 2024-2029, conform cheltuielilor eligibile realizate de către beneficiari în baza acordurilor pentru finanțare și în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile