Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din profesii liberale, publicat pe site-ul ANAF
Telex » Știri 5 februarie 2021
Ministerul Finanțelor (MF) anunţă publicarea unui nou material informativ dedicat persoanelor fizice care au obligația să declare și să plătească impozitele și contribuțiile sociale datorate pentru veniturile realizate din profesii liberale, în anul 2020. Materialele se găsesc pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili - Servicii oferite contribuabililor - Ghiduri curente și alte materiale informative.
„Sunt considerate venituri din profesii liberale veniturile obținute de către medici, avocați, notari publici, executori judecătorești, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători, sportivi, precum și alte persoane fizice cu profesii reglementate în condițiile legii. Veniturile obținute din profesii liberale desfășurate în România se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate”, precizează MF, într-un comunicat.
Veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, sunt venituri din activități independente, fiind impozitate în sistem real.
Contribuabilii interesați pot găsi și alte detalii utile despre Declarația unică pe care trebuie să o depună pentru această categorie de venituri, respectiv: ce formulare necesare și de unde se pot procura, cum se poate depune Declarația unică și ce modalități de plată sunt puse la dispoziția contribuabililor.
MF menţionează că rolul acestui nou ghid fiscal este de a stimula și asista contribuabilii să declare corect veniturile realizate din profesii liberale și să plătească impozitele și contribuțiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de plată existente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale