Gita Gopinath (FMI): Este prematur să ne așteptăm la reduceri agresive ale dobânzilor
Telex » Știri 17 ianuarie, 10:00
Așteptările piețelor privind reducerile rapide de dobânzi sunt puțin premature, deoarece lupta contra inflației nu s-a încheiat încă, a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Adresându-se participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos, oficialul FMI a declarat că și după majorările semnificative de dobânzi din ultimii doi ani treaba nu este încă terminată, în contextul înăspririi pieței forței de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului.
"Piețele se așteapă ca băncile centrale să reducă dobânzile destul de agresiv - cred că este puțin prematur să ajungem la o astfel de concluzie. Ar trebui să ne așteptăm la reduceri în acest an dar, pe baza actualelor date, ne așteptăm la astfel de evoluții mai degrabă în semestrul doi din 2024", susține Gopinath.
Declarațiile sale sunt asemănătoare cu cele ale oficialilor din întreaga lume, dezamăgindu-i pe investitorii care mizau pe reduceri agresive ale costurilor de împrumut. Gopinath a observat că economiile nu sunt sever afectate de înăsprirea condițiilor, astfel încât posibilitatea unei recesiuni profunde este puțin probabilă.
"Avem gospodăriile și companiile cu bilanțuri mai puternice, vedem și reziliență, piața muncii încetinește, dar într-un ritm mult mai gradual. Vedem scenariul unei aterizări line - inflația scade fără a fi afectată prea mult activitatea economică", apreciază oficialul FMI.
Pe termen lung, dobânzile de politică monetară vor fi în medie mai ridicate decât în perioada de după criza financiară mondială, când băncile centrale încercau să stimuleze inflația, susține Gopinath.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale