Google a extins capacitatea de prognozare a inundațiilor în 80 de țări, inclusiv în România
Numărul 21-22, 31 mai - 13 iun. 2023 » Conectarea la era digitală
Google a anunțat extinderea capacităților sale de prognozare a inundațiilor în 80 de țări, adăugând 60 de state noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific și America de Sud și Centrală. Demersul are loc în contextul în care, potrivit unui comunicat al Google, „dezastrele naturale sunt în creștere în ceea ce privește frecvența și intensitatea lor din cauza schimbărilor climatice, iar inundațiile se numără printre principalele amenințări climatice la adresa siguranței și mijloacelor de subzistență ale oamenilor. (…) Această extindere globală este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenței artificiale (AI) pentru a adresa criza climatică și pentru a sprijini comunitățile expuse la riscuri să rămână în siguranță și să se adapteze“.
Datele se regăsesc în Flood Hub – centrul de prognoză a inundațiilor, o platformă Google care afișează prognoze pentru inundațiile fluviale, arătând când și unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populație totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizațiile și populația din aceste regiuni au, astfel, acces la informații critice cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti și a se adapta la inundații.
Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populație expuse la riscul de inundații, precum Țările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos și Cambodgia. De asemenea, include țări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania și Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras și Guatemala în America Centrală.
Anticiparea inundațiilor cu ajutorul AI
În 2018, Google a lansat prognozele de inundații pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundațiile anuale. Datorită progreselor în modelele sale de prognoză AI și învățare automată, în 2022 compania a extins prognozele de inundații în alte 18 țări, un pas intermediar către expansiunea globală anunțată acum. Prognozarea inundațiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de Inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa. Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, precum și notificări Android.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice