Google Arts & Culture atrage atenția asupra modului în care patrimoniul universal este afectat de schimbările climatice
Numărul 5, 11-17 feb. 2020 » Roza vânturilor
Google Arts & Culture a lansat colecția online Heritage on the Edge, creată pentru a atrage atenția asupra diverselor moduri în care schimbările climatice afectează monumentele istorice și culturale. Demersul are loc în contextul în care unele dintre cele mai importante situri ale patrimoniului global sunt expuse constant unor amenințări precum dezastre naturale, conflicte umane, expansiuni urbane sau turism intensiv.
Potrivit reprezentanților Google, proiectul de digitalizare a monumentelor a fost realizat în parteneriat cu CyArk și ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) și a presupus expediții pentru colectarea de date din fiecare loc, folosind fotogrammetrie, scanare 3D, drone, interviuri.
Colecția Heritage on the Edge vizează cinci situri culturale unice din diferite colțuri ale lumii, care sunt afectate în prezent de schimbările climatice: Rapa Nui (Insula Paștelui), Kilwa Kisiwani (Coasta Swahili, Tanzania), castelul Edinburgh (Scoția), Moscheile din Bagerhat (Bangladesh) și orașul antic Chan Chan (Peru).
Colecția include peste 50 de expoziții online despre impactul schimbărilor climatice asupra patrimoniului universal, precum și două modele Pocket Gallery de realitate augmentată: moscheea cu nouă cupole din Bagerhat și fortul Gereza (Tanzania). Cele două situri pot fi explorate astfel atât din exterior, cât și în interior. De asemenea, colecția mai cuprinde 25 de modele detaliate 3D ale celor 5 situri și 6 tururi Street View la 3600.
(Copyright foto: artsandculture.google.com)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile