Gospodăriile din țările dezvoltate ar putea impulsiona economia mondială dacă și-ar folosi fondurile economisite
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Analize și sinteze
Economia mondială ar putea crește anul viitor cu o jumătate de punct procentual mai mult, dacă gospodăriile vor cheltui cel puțin o parte din sumele importante pe care le-au economisit în perioada pandemiei de coronavirus, a estimat grupul francez de reflexie OFCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. În condițiile în care o serie de afaceri precum restaurante, cinematografe și hoteluri sunt în continuare închise în multe țări, gospodăriile din țările dezvoltate au pus deoparte economii mai mari decât în mod normal. Una dintre principalele dileme ale economiștilor și decidenților este dacă gospodăriile vor începe să cheltuie sumele economisite sau vor prefera să le păstreze în perspectiva unor dificultăți financiare viitoare.
Centrul francez de reflexie Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE) a abordat acest subiect pentru a elabora două scenarii pentru marile economii ale lumii: unul din care gospodăriile vor cheltui în 2022 o cincime din sumele economisite pe care le-au acumulat în 2020 și 20221 și un scenariu în care nu vor face acest lucru.
În conformitate cu primul scenariu, ritmul de creștere a economiei mondiale va fi de 4,5% anul viitor, iar în conformitate cu cel de al doilea va fi de 4%, susține OFCE într-un raport cu privire la noile sale prognoze privind economia mondială.
În rândul principalelor economii, SUA ar urma să înregistreze anul viitor o creștere de 5,9% în conformitate cu primul scenariu și una de 3,7% fără impulsul dat de cheltuirea sumelor economisite. De asemenea, Germania, cea mai mare economie a Europei, ar urma să înregistreze un avans de 5,5% anul viitor în primul scenariu și unul de 4,1% în cel de al doilea scenariu, iar creșterea economică a Franței ar urma să fie de 6%, respectiv 4,3%. Folosirea sumelor economisite ar da economiei britanice un impuls de 5% anul viitor, iar în cel de al doilea scenariu creșterea ar fi de ordinul a 3,2% în timp ce pentru Italia estimările de creștere sunt de 5,5%, respectiv 3,9%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național