Granturi pentru producătorii agricoli afectați de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022
Numărul 23, 14-20 iun. 2023 » Curier legislativ
Update: OUG nr. 50/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie-septembrie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 492 din 6 iunie 2023.
Guvernul a adoptat o OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de seceta pedologică din perioada martie - septembrie 2022. Sprijinul se acordă pentru culturile care au fost afectate de seceta pedologică în grade de peste 30% până la 100%, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor: a) porumb; b) floarea soarelui; c) soia; d) mazăre.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, datele centralizate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole relevă că peste 148.000 de fermieri au fost afectați de seceta pedologică, iar o suprafață cultivată de peste 1.110.000 ha a fost calamitată în diferite grade de afectare, din care peste 705.000 ha cu porumb, peste 360.000 ha cu floarea soarelui, peste 47.300 ha cu soia și peste 8.100 ha cu mazăre.
Suma necesară aplicării schemei este de 300 milioane lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023. Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 1.000 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.
Dacă procentajul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.
Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt: a) producători agricoli persoane fizice; b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale; c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.
Sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2023, iar direcțiile pentru agricultură județene reprezintă autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial