Grecia a majorat salariul minim la 830 de euro pe lună
Numărul 13, 3-9 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunțat Guvernul conservator de la Atena, aceasta fiind a patra majorare din ultimii cinci ani, transmite Reuters, preluată de Agerpres. De această majorare, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, beneficiază sute de mii de angajați, a precizat Executivul de la Atena. "Decizia vine în sprijinul muncitorilor fără a afecta soliditatea economiei și competitivitatea firmelor", a declarat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis. Potrivit acestuia, Guvernul grec intenționează să ducă salariul minim la 950 de euro pe lună în 2027.
Economia Greciei a înregistrat anul trecut un avans de 2%, ușor mai mic decât previziunile Guvernului, dar cu mult peste creșterea medie de 0,4% din zona euro. Pentru acest an prognoza de creștere este de 2,9%, în condițiile în care economia Greciei ar urma să fie impulsionată de turism, creșterea investițiilor și cererea internă.
"Am mai făcut un pas spre îndeplinirea promisiunilor din campania electorală", a adăugat Mitsotakis.
Guvernul condus de Mitsotakis, care în luna iunie a anului trecut a fost reales, a promis că va majora salariul minim până la 950 de euro în 2027 și, de asemenea, că va majora salariul mediu cu peste 25% până la 1.500 de euro. De asemenea, Executivul a promis că va majora salariile din sectorul public și pensiile, în cadrul procesului de revenire economică după o criză a datoriilor care a durat aproximativ un deceniu.
Potrivit datelor Eurostat, Grecia se numără printre țările membre ale UE cu un salariu minim național egal sau mai mic de 1.000 de euro pe lună, alături de Bulgaria, Cipru, Polonia și România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național