Grecia: Economia subterană aproape s-a înjumătățit
Numărul 8, 28 feb. - 5 mar. 2024 » Lumea în care trăim
Economia subterană a înregistrat un declin semnificativ în Grecia, din 2013 în 2021, excluzând anul pandemiei 2020, se arată într-un raport al specialiștilor de la Fondul Monetar Internațional, informează publicația Kathimerini, preluată de Agerpres. Conform FMI, economia subterană s-a consolidat în perioada de vârf a crizei datoriilor, ajungând la 30% din PIB în 2013. Creșterea a fost determinată de recesiunea severă, deteriorarea acordării stimulentelor fiscale și erodarea culturii plăților în Grecia. De la acest nivel, economia subterană a scăzut la 16% din PIB în 2021.
Există de asemenea disparități semnificative la nivel regional în privința reducerii economiei subterane, variind de la 5% din PIB-ul local în vestul Macedoniei, la 18% din PIB în Creta. Declinul este mai accentuat în Attica și în insule și mai redus în zonele rurale din Grecia.
Potrivit FMI, acest declin al banilor ilegali este, de asemenea, reflectat de creșterea veniturilor din încasări fiscale cu 4% din PIB. De asemenea, există o corelare puternică între dezvoltarea infrastructurii digitale și a tranzacțiilor electronice și scăderea economiei subterane.
Și colectarea TVA s-a îmbunătățit în Grecia în perioada 2013 - 2021, arată datele Comisiei Europene.
Declinul semnificativ al economiei subterane din ultimii ani este rezultatul mai multor factori: introducerea unor reglementări mai stricte contra evaziunii fiscale și infracțiunilor financiare, o flexibilitate mai mare pe piața muncii, majorarea stimulentelor pentru care raportează neregulile, progrese semnificative în digitalizare și modernizarea sistemului informatic de pe piața muncii, care a redus forța de muncă nedeclarată, susține FMI.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial