Grenoble a devenit „Capitala verde europeană” pentru anul 2022
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Roza vânturilor
Orașul Grenoble din Franța a devenit în mod oficial, la jumătatea lunii ianuarie, „Capitala verde europeană” pentru anul 2022, preluând acest titlu de la orașul finlandez Lahti, ceremonia de inaugurare având loc în prezența comisarului pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, informează un comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres. Titlul de „Capitală verde europeană” a fost acordat pentru prima dată orașului Stockholm, în 2010, acesta fiind menit să recompenseze orașele pentru progresul și eforturile depuse în vederea ecologiei și a protejării mediului înconjurător. Orașele câștigătoare au reprezentat și promovat mereu politici și bune practici urbane care ar trebui implementate și de alte centre urbane.
„Grenoble a câștigat titlul de Capitala Verde a Europei grație angajamentului său de a crea un oraș mai sănătos pentru și cu cetățenii săi. Sper că acest titlul va da un nou impuls orașului Grenoble pentru a-și consolida poziția de lider în ceea ce privește sustenabilitatea și va inspira și alt orașe din Europa să profite de oportunitățile oferit de Green Deal”, a declarat comisarul Virginijus Sinkevicius. Grenoble a pus în practică politici urbane destinate să reducă poluarea și pierderea de biodiversitate precum o limită de viteză de 30 km/h pe întreaga suprafață a orașului, devenind cea mai mare zonă de emisii reduse din Franța. În anul când deține titlul de „Capitală verde europeană”, Grenoble intenționează să îi provoace pe decidenți să se angajeze să ia noi măsuri cu privire la cei 12 indicatori care formează tranziția verde.
14 orașe au câștigat până acum titlul de „Capitală verde europeană”: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016), Essen (2017), Nijmegen (2018), Oslo (2019), Lisabona (2020) și Lahti (2021).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice